03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Stoppen met drugs

SolutionS Belgium / Stoppen met drugs

Er is sprake van een drugsverslaving wanneer het drugsgebruik een negatieve invloed op je werk- en thuissituatie heeft, wanneer er steeds meer drugs nodig zijn om hetzelfde effect te krijgen en het niet lukt om zelfstandig te stoppen met drugs. SolutionS kan jou of een naaste helpen om te stoppen met drugs. 

Behandeling drugsverslaving

Bij SolutionS kun jij terecht voor deskundige hulp bij het stoppen met drugs, om te leren gaan met triggers en valkuilen om zo een terugval te voorkomen. Daarnaast is het van belang je gedrag te veranderen. SolutionS biedt een behandeling voor drugsverslaving en volgt daarin het 12 stappen Minnesota Model. Voordat jij of een naaste die wil stoppen met drugs het behandeltraject ingaat, vindt er altijd eerst een persoonlijk intakegesprek plaats bij SolutionS. In dit gesprek wordt de hulpvraag uiteengezet en een plan op maat gemaakt voor de behandeling van de drugsverslaving. Herstel is echter pas mogelijk wanneer je erkent dat je verslaafd bent en bereid bent om hulp te aanvaarden. De negatieve consequenties van een verslaving worden steeds groter en kunnen je leven totaal ontwrichten.

Opname in een kliniek

Soms is het nodig dat er een (acute) opname in ├ę├ęn van onze klinieken in Nederland of Zuid-Afrika plaatsvindt. Tijdens een klinische opname kun jij of een naaste die verslaafd is aan drugs stoppen met drugs en aan je herstel werken in een prikkelarme omgeving. Tijdens dit intensieve behandeltraject ligt de focus onder andere op het afkicken van drugs. Hierbij word je geholpen en ondersteund door een zeer ervaren behandelteam bestaande uit psychiaters, artsen, counselors, psychologen, psychotherapeuten en verpleegkundigen, stuk voor stuk autoriteiten op het gebied van drugsverslaving. Daarnaast bestaat een deel van ons behandelteam uit ervaringsdeskundigen, mensen die zelf hersteld zijn van een verslaving en dus weten wat er nodig is om in herstel te komen.

Behandeling drugsverslaving op maat

Het kan voorkomen dat een behandeling van drugsverslaving moeilijk te combineren is met bijvoorbeeld een drukke baan. Niet iedereen kan zomaar een maand vrij nemen om te stoppen met drugs. Daarom biedt SolutionS ook een kort opnametraject aan voor de behandeling van een drugsverslaving. Dit programma neemt ongeveer 4 tot 5 dagen in beslag, waarin het patroon van het drugsgebruik wordt doorbroken door enkele dagen uit de thuissituatie te zijn. Deze korte detox opname zal echter voor lang niet iedereen voldoende zijn.

Tijdens het intakegesprek kunnen alle mogelijkheden voor een verkort traject worden besproken en kan er een behandelplan voor een drugsverslaving op maat worden gemaakt.

Afkicken drugs – verschijnselen

Wanneer iemand besluit om in behandeling te gaan voor een drugsverslaving kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden. Het lichaam heeft zich namelijk aangepast door de drugs die werden gebruikt en reageert dan ook op het stoppen met drugs. Voorbeelden van verschijnselen die bij het afkicken van drugs kunnen voorkomen zijn:

  • Coca├»ne: somberheid, eet- en slaapproblemen of depressieve gevoelens (welke sterker kunnen worden naarmate de drugs langer zijn gebruikt).
  • Amfetamine/XTC: somberheid, angstige gevoelens.
  • Hero├»ne: angstige en onrustige gevoelens, ziekte en koortsverschijnselen.

Ambulante behandeling

Soms is een klinische opname geen vereiste voor het stoppen met drugs. In deze gevallen kan een ambulante behandeling, al dan niet voorafgegaan door een detox opname, voldoende zijn. Bij SolutionS kun jij of een naaste altijd spoedig terecht, want er zijn geen wachttijden. Zo  kan er binnen enkele dagen worden begonnen aan de behandeling voor het stoppen met drugs. 

Nazorg

Een klinische opname dient altijd gevolgd te worden door ambulante nazorg. De nazorg is van cruciaal belang voor een goed herstel. Je omgeving is niet veranderd, maar jij wel. Daarnaast kun je te maken krijgen met de gevolgen van je verslaving. Nazorg ondersteunt je hierbij. Jij, of een naaste die in herstel is, volgt het programma in Antwerpen. Het dagelijks leven kan daarbij weer worden opgepakt, al zal er nog verder aan het herstel gewerkt moeten worden. In frequente sessies met de behandelaar en groepssessies wordt er gefocust op het leven in herstel. 

Stoppen met drugs samen met SolutionS

Stoppen met drugs hoef je niet alleen te doen! Drugsverslaafden en hun naasten kunnen hulp zoeken bij SolutionS. Ons team staat dagelijks voor jou klaar voor meer informatie over een behandeling van drugsverslaving of het maken van een persoonlijk behandelplan. Neem direct telefonisch contact met ons op en bewandel de weg richting herstel. Je kunt ons elke dag telefonisch bereiken tussen 8:30 en 22:00 uur.

Vraag onze hulp!


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.