03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Weed verslaving

SolutionS Belgium / Verslavingen  / Drugsverslaving / Weed verslaving

Is weed verslavend?

Cannabis (wiet/weed & hasj) heeft de reputatie ongevaarlijk te zijn en er wordt vaak gedacht dat weed niet verslavend is. Dit is echter niet waar, want het roken van weed is verslavend op geestelijk gebied. Wanneer iemand bijna dagelijks cannabis rookt (blowen) ligt er zelfs een weed verslaving op de loer. Zeer intensief roken heeft namelijk niet alleen een geestelijk effect, ook op lichamelijk gebied raak je dan verslaafd aan wiet. Het gebruik van cannabis is in deze gevallen niet meer alleen recreatief, maar wordt een manier om met problemen om te gaan.

Cannabismisbruik

We spreken van cannabismisbruik als er sprake is van minimaal Ć©Ć©n van onderstaande punten, gezien over de periode van een jaar:

 • Het cannabisgebruik heeft een negatieve invloed op de thuis- en werksituatie, door bijvoorbeeld te laat te komen of het huishouden te verwaarlozen
 • Gebruik van cannabis in situaties waarin dat gevaarlijk is, zoals bijvoorbeeld in het verkeer
 • In aanraking komen met justitie door cannabisgebruik, bijvoorbeeld door rijden onder invloed
 • Het blijven blowen, ondanks de negatieve invloed op relatie

Cannabisafhankelijkheid – weed verslaving

We spreken van een weed verslaving wanneer er sprake is van minimaal drie van onderstaande zaken, gezien over de periode van een jaar:

 • Er is steeds meer cannabis nodig om hetzelfde effect te krijgen
 • Er is een poging gedaan om te stoppen maar zonder succes of men heeft de wens om te stoppen maar het lukt niet
 • Het blowen neemt veel tijd in beslag
 • Men gebruikt meer en vaker cannabis dan men zou willen
 • Als men mindert met blowen, voelt men zich ziek
 • Men blijft cannabis gebruiken, ook al weet men dat hierdoor psychische en/of lichamelijke problemen ontstaan
 • Door het cannabisgebruik heeft men minder contact met niet-blowende vrienden en familie, het cannabisgebruik heeft een negatief effect op de relatie en door te blowen besteedt men minder tijd aan studie, werk of sport

De gevolgen van weed roken

Veel mensen vragen zich af: ā€œIs wiet slecht voor je?ā€. Het gebruiken van cannabis heeft verschillende gevolgen. Iemand die verslaafd is aan wiet kan namelijk ernstige gezondheidsproblemen krijgen en zich zeer eenzaam voelen. Mensen met een weed verslaving trekken zich vaker terug en hebben meer moeite met het maken en nakomen van afspraken. Hierdoor heeft cannabis ook negatieve gevolgen op persoonlijke relaties, prestaties op het werk en kunnen er financiĆ«le problemen optreden. Ook resulteert de verslaving aan cannabis vaak in een slecht geheugen, problemen met het behouden van evenwicht en heeft iemand die verslaafd is aan wiet last van concentratieproblemen.

Hulp door SolutionS

Herken jij jezelf in Ć©Ć©n of meerdere van de bovengenoemde punten? Heb jij een weed verslaving of is een dierbare verslaafd aan wiet? De deskundige medewerkers van SolutionS kunnen jou helpen met meer informatie over verslavingsziekte. Ook kun je bij SolutionS terecht voor een behandeling van een weed verslaving. Het team staat elke dag van de week telefonisch voor je klaar tussen 8:30 en 22:00 uur. Wacht niet langer en bel ons direct!

Vraag onze hulp!


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.