Het aantal mensen met een gameverslaving of internetverslaving neemt jaarlijks toe. Zowel het aantal mensen dat daarvoor internet gebruikt, als het totale aantal uren dat wordt besteed aan gamen neemt toe.
De functie van internet verandert, waardoor steeds meer mensen het gebruiken. Inmiddels spenderen mensen meer uren online dan dat zij televisie kijken. Hierdoor neemt ook het mensen dat gameverslaafd is, een internetverslaving of een computerverslaving heeft toe.
Soorten games en gameverslavingen
Er zijn talloze mogelijkheden om te gamen, waardoor men ook verslaafd kan zijn aan allerlei games. Van de PC tot de Xbox, Playstation, Nintendo etc. Games zitten slim en complex in elkaar. Er zitten allerlei spelelementen in verborgen die de aandacht op blijven eisen en die er via slimme psychologische beloningsmechanismen voor zorgen dat de speler steeds meer verslingerd of zelfs gameverslaafd raakt aan het spel. Je wordt er steeds beter in, behaalt steeds een hogere score en status en kunt het je niet meer veroorloven om te stoppen omdat je dan je winst en vaardigheid weer dreigt te verliezen. Door de online toepassingen maak je bovendien deel uit van een community van medespelers met wie je de competitie aangaat en bij wie je status en aanzien verwerft. De sociale druk in deze community’s kan heel groot zijn. Een gameverslaafde leidt als het ware een dubbelleven. In de virtuele wereld van de game is het leven vaak een stuk spannender, uitdagender en overzichtelijker dan in het echte leven. Naarmate het gamen steeds meer ten koste gaat van het sociale en maatschappelijke leven en dus voor problemen en conflicten gaat zorgen, wordt de wereld van de game steeds aantrekkelijker en beland je dus in een vicieuze cirkel en loop je meer risico op een gameverslaving.
Gezondheidsrisico’s van een gameverslaving of internetverslaving
Internet en gamen zijn brede begrippen. Hierdoor lopen de gezondheidsrisico’s bij overdadig internetten en de symptomen van te veel gamen sterk uiteen. Het belangrijkste risico is het ontstaan van een disbalans doordat er meer tijd wordt besteed aan gamen dan aan andere dagelijkse activiteiten en levensbehoeften. Deze disbalans kan op de volgende manieren tot uiting komen.
Lichamelijk
Vermoeidheid, hoofdpijn, geïrriteerde ogen. Iemand kan onrustig zijn en geïrriteerd raken als de computer het niet doet, waardoor er geen games gespeeld kunnen worden.
Psychisch
Snel geïrriteerd raken, dingen vergeten of verwaarlozen, sombere gevoelens wanneer men niet aan het gamen en internetten is. Het gamen en internetgebruik kan ook toenemen doordat iemand depressieve gevoelens heeft of problemen ervaart in zijn directe omgeving en daardoor ‘vlucht’ in overmatig gamen en internetten.
Sociaal
Toename van conflicten met partner, ouders of andere personen in het gezin. Verantwoordelijkheden voor school of werk worden meer en meer verwaarloosd. Daarnaast nemen sociale contacten buiten internet en gamen af en raakt men in een sociaal isolement.
Uiteindelijk kan overmatig gamen en internetten leiden tot een gameverslaving. Iemand die gameverslaafd is kan moeilijk stoppen of minderen met gamen/internetten. Vervelende gevoelens probeert men door te gamen of internetten te verminderen en wanneer men verslaafd is aan game krijgt men meer conflicten met partner, ouders en familie.
Wanneer is overmatig gamen een gameverslaving?
Gameverslaving is een term die in de media en ‘volksmond’ wordt gebruikt, maar wat is een gameverslaving nu precies? In de wetenschap en behandeling van verslavingen is er nog geen eenduidige omschrijving voor game- en internetverslavingen. Er is ook geen officiële diagnose met betrekking tot een verslaving aan gamen binnen de DSMIV (American Psychiatric Association), een classificatie voor psychische stoornissen waar ook andere verslavingen gediagnosticeerd worden. In deze diagnose wordt niet gesproken over gameverslaving, maar over de mate van psychische en lichamelijke afhankelijkheid.
Griffiths & Hunt (1998) hebben voor de afhankelijkheid een vertaalslag gemaakt van DSMIV naar gameverslaving. Afhankelijkheid van gamen kan worden gezien als de mate van beperkingen en ervaren last van gamers. Er is sprake van een gameverslaving als gamers aan de volgende criteria voldoen:
Aantrekkingskracht
Gamen is een belangrijke activiteit in het leven van iemand. De games beheersen de gevoelens, gedachten en activiteiten in het dagelijks leven van een gameverslaafde. Ook als een gamer niet speelt, is hij in zijn hoofd bezig met een game of kijkt hij ernaar uit dit te gaan spelen.
Stemmingsbeïnvloeding
Het spelen van games helpt een verslaafde aan games om zich beter te voelen. Games kunnen ook gebruikt worden om negatieve gevoelens tegen te gaan, zoals verdriet, somberheid, stress, verveling etc.
Tolerantie
De gameverslaafde wil steeds meer tijd besteden aan gamen. Hij heeft met toenemende mate nieuwe games nodig om weer hetzelfde prettige gevoel (een bepaalde kick) te krijgen.
Ontwenning
De gamer die verslaafd is ervaart vervelende gevoelens als het spelen wordt gestopt. Hij kan geïrriteerd raken en last hebben van stemmingswisselingen.
Conflict
Door het gamen kan een verslaafde conflicten krijgen met anderen (bijvoorbeeld ouders, vrienden school of werk).
Terugval
De gamer heeft geprobeerd te minderen of te stoppen met gamen. Na een periode van minderen/stoppen valt de gamer terug in het oude gedrag van mateloos gamen.
Hulp bij een gameverslaving
Herken jij je in deze criteria en wijst jouw gedrag op een gameverslaving? Of vertoont iemand in jouw omgeving symptomen van een gameverslaving of internetverslaving? SolutionS biedt verslavingszorg voor jou of een naaste. Je kunt altijd bij ons terecht voor meer informatie over een verslaving aan gamen of de behandeling daarvan in één van onze privé klinieken. Wij staan zeven dagen per week telefonisch voor je klaar. Wacht niet langer en bel ons nu! Wij zijn elke dag bereikbaar tussen 8:30 en 22:00 uur.