03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Verslavingen

SolutionS Belgium / Verslavingen

Wij behandelen verschillende soorten verslavingen

Sommige mensen lijken op het eerste gezicht succesvol, maar dragen een groot geheim van een verslaving met zich mee. Ondanks dat alcoholverslaving in Nederland nog steeds het meest voorkomt, ziet SolutionS een groeiend aantal gevallen van drugsverslaving, gokverslaving en medicijnverslaving.

Alcoholverslaving

Alcoholverslaving, oftewel alcoholisme is verreweg de meest voorkomende vorm van verslaving en komt in alle lagen van de bevolking voor. Omdat alcohol een brede maatschappelijke acceptatie heeft, is de grens tussen probleemdrinken en verslaving moeilijk te duiden. Vaak wordt de kans op verslaving onderschat.

Lees meer over alcoholverslaving, binge drinking en vrouwen en alcohol.

Drugsverslaving

Een drugsverslaving is een ernstig probleem met grote gevolgen voor zowel de verslaafde als voor zijn of haar omgeving. Er is sprake van een drugsprobleem wanneer de middelen niet meer recreatief gebruikt (kunnen) worden en het drugsgebruik iemands sociale leven beheerst en de relatie met naasten, sportprestaties of hobbyÔÇÖs gaat be├»nvloeden.

Veelvoorkomende drugsverslavingen zijn: Cocaïne, GHB, Speed en Cannabis.

Medicijnverslaving

Bijna een half miljoen mensen in Nederland nemen dagelijks slaap- of kalmeringsmiddelen, met name de benzodiazepinen worden veel gebruikt. Vooral vrouwen zijn veelvuldige gebruikers. E├ęn op de zes ├á zeven vrouwen gebruikt slaap- of kalmeringsmiddelen.

Lees meer over medicijnverslaving, verslaving aan pijnstillers, slaappillen en antidepressiva.

Gedragsverslaving

Niet alleen alcohol, drugs of medicijnen kunnen verslavend zijn, ook een bepaald gedrag. Denk aan gamen, internet, seks, gokken en zelfs werken. De behandeling van een gedragsverslaving verloopt anders dan wanneer er sprake is van een verslaving aan een bepaald middel. Ook bij een gedragsverslaving kan SolutionS helpen.

Lees meer over gameverslaving, gokverslaving en burn-out / werkverslaving.

De gevangenis die verslaving heet

Afhankelijk van de situatie waarin we verkeren, de mensen met wie we omgaan en de wegen die we bewandelen, lopen we tegen ├ę├ęn of meerdere vormen van verslavingsgedrag op. Verslavingsgedrag is herkenbaar: het is obsessief, dwangmatig en mateloos gedrag, waarvan de consequenties uiteindelijk steeds groter worden. Je leven kan ontwricht raken en dan is het zaak om hulp te zoeken.

Waarom raakt iemand verslaafd?

Verslaving is erfelijk. Vaak zien we binnen families verschillende vormen van verslaving of co-dependency (je leven draait om de zorg voor anderen) naar voren komen. Dat heeft niet alleen te maken met de erfelijke factor van verslaving, maar ook doordat iemand van jongs af aan bepaald (ouderlijk) gedrag te zien krijgt. De combinatie van erfelijkheid en omgevingsfactoren heeft grote invloed op het ontwikkelen van een verslaving en/of verslavingsgedrag.

Verslaving is een ziekte

Verslaving is een ongeneeslijke ziekte, die bovendien progressief is, waardoor een steeds grotere en dwingender behoefte aan het middel of het gedrag ontstaat. Jarenlange ontkenning van de verslaving is een belangrijk symptoom van deze ziekte. Het resultaat daarvan is een steeds miserabeler bestaan. Bij een verslaafde draait alles om de afhankelijkheid van het middel (alcohol, drugs of medicijnen) of van het gedrag (gokken). Dit heeft een negatieve invloed op zijn of haar huwelijk of relatie, andere familierelaties, vriendschappen, zakelijke activiteiten en de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Voor velen met een doseringsprobleem en voor iedereen met een verslavingsprobleem is dit proces uiterst voorspelbaar en onherroepelijk.

SolutionS kan het niet genoeg benadrukken: hoe eerder hulp wordt ingeroepen om een verslaving te overwinnen, hoe groter de kans dat de gevolgen van de verslaving onder controle kunnen worden gebracht. Zonder hulp van buitenaf lukt dat slechts bij 1% van de verslaafden.

Vraag onze hulp!


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.