03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Stoppen met cannabisgebruik

SolutionS Belgium / Stoppen met cannabisgebruik

Cannabis (weed/wiet, hasj of marihuana) is een drug waarvan het gebruik redelijk sociaal geaccepteerd is in onze maatschappij. Echter, wanneer het gebruik van cannabis meer dan recreatief is, kan je verslaafd aan wiet raken.

Er kan sprake zijn van een weed verslaving wanneer deze drug op dagelijkse basis wordt gerookt. Als je steeds meer cannabis nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken, je meer cannabis, weed of hasj gebruikt dan je zou willen of als je veel tijd kwijt bent met het roken van cannabis, kan dit eveneens een indicatie van een verslaving zijn. Daarnaast kan het zijn dat je de drug blijft gebruiken, ondanks pogingen om te stoppen met cannabis roken, ondanks psychische of lichamelijke problemen of ondanks dat het contact met familie en vrienden afneemt en je minder tijd kunt besteden aan werk, sport of hobby’s. Verder zijn ontwenningsverschijnselen bij het minderen of stoppen met cannabis roken een goede aanwijzer.

SolutionS kan jou en je naasten hulp bieden bij het stoppen met cannabisgebruik, gedragsverandering en het leren omgaan met triggers en valkuilen.

Wiet afkicken

SolutionS kan jou helpen met het afkicken van wiet. Ook als je op zoek bent naar hulp voor een naaste die verslaafd is aan wiet, kun je bij ons terecht. Iedere behandeling start met een vrijblijvend, persoonlijk intake- en kennismakingsgesprek in Antwerpen. Tijdens dit gesprek wordt de hulpvraag, die gekoppeld is aan de weed verslaving, in kaart gebracht. De deskundige medewerkers van SolutionS zullen op basis van dit gesprek een behandelplan opstellen, geheel op maat voor jouw situatie. Stoppen met cannabisgebruik begint bij het erkennen dat je een verslavingsziekte hebt en het onder ogen zien van de ernstige gevolgen die de verslaving teweeg brengt. Dit zijn de eerste stappen van het 12 stappen Minnesota Model, welke SolutionS volgt tijdens het gehele behandeltraject.

Cannabis detox

In de meeste gevallen is het wenselijk om eerst een cannabis detox te ondergaan. Deze detox-periode gaat vooraf aan de daadwerkelijke behandeling en kan enkele dagen tot enkele weken duren. Het doel van de cannabis detox is dat het lichaam wordt ontgift van de verslavende substantie cannabis en dit alles gebeurt onder medische begeleiding. Voor een succesvol geestelijk herstel is het essentieel dat het lichaam eerst helemaal vrij is van de drug cannabis.

Afkicken wiet – verschijnselen

Tijdens de detox moet de verslaafde op acute wijze stoppen met cannabisgebruik. Omdat het lichaam afhankelijk is geworden van de drug cannabis, is het niet ongebruikelijk wanneer er bij het stoppen met wiet roken ontwenningsverschijnselen optreden. Tijdens het afkicken van wiet komende de volgende verschijnselen vaak voor: zweten, onrustige gevoelens, slaapproblemen, maagklachten, angstgevoelens en de verslaafde kan zeer prikkelbaar zijn.

Klinische opname

Voor het afkicken van wiet kan het noodzakelijk zijn dat de verslaafde wordt opgenomen in ├ę├ęn van de SolutionS klinieken in Nederland of Zuid-Afrika. Een klinische opname biedt een intensieve behandeling in een afgeschermde, prikkelarme en veilige omgeving. Zo kan de verslaafde zich zonder afleiding richten op het stoppen met cannabisgebruik, onder begeleiding van de (ervarings)deskundige medewerkers van SolutionS. Het behandelteam bestaat uit onder andere verslavingsartsen, psychiaters, psychologen, ervaringsdeskundige counselors en verpleegkundigen.

Ambulante behandeling

Soms kan de weed verslaving middels een ambulant traject behandeld worden. Afhankelijk van de situatie kan het noodzakelijk zijn om eerst enkele dagen opgenomen te worden om te detoxen en het patroon van gebruik te doorbreken. Direct aansluitend start het ambulante traject waar je in frequente sessies, zowel individueel als in groep, verder aan je herstel gaat werken.

Nazorg en in herstel

Een klinische opname wordt altijd gevolgd door ambulante nazorg. Deze nazorg is een essentieel onderdeel van de behandeling bij SolutionS. Het nazorgtraject kun je volgen in Antwerpen en helpt je de weg richting herstel verder te bewandelen. Op regelmatige basis neem je deel aan individuele gesprekken en groepssessies. Hier leer je om te gaan met ÔÇśtriggersÔÇÖ in het dagelijkse leven, om terugval voorkomen. Daarnaast begeleidt SolutionS je bij het omgaan met de gevolgen van je weed verslaving en de verandering die jij hebt doorgemaakt.┬á

Ook familieleden en andere omstanders worden getroffen door de verslaving. Daarom organiseert SolutionS ook voor hen speciale informatiebijeenkomsten. 

Stoppen met cannabis bij SolutionS

Wil jij stoppen met cannabisgebruik? SolutionS staat klaar voor jou. Wij helpen verslaafden en hun naasten graag met alle vragen over de behandeling van een weed verslaving. Wij zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 8:30 en 22:00 uur. Schroom dus niet en neem direct contact met ons op!

Vraag onze hulp!


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.