03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Informatie en instanties

SolutionS Belgium / Over ons / Informatie en instanties


Middelen

Drugs zijn middelen die de hersenen prikkelen waardoor er geestelijke en lichamelijke effecten optreden. Op drugsinfo.nl en drugsenuitgaan.nl vind je meer informatie over verschillende soorten drugs.

Alcohol
Alcohol is ├ę├ęn van de meest gebruikte drugs in Nederland, het is de normaalste zaak van de wereld dat mensen een biertje of een glas wijn drinken. Wat alcohol precies met je doet en wat het voor schade aanricht op langere termijn kun je vinden op alcoholinfo.nl.

Lees meer over alcoholverslaving

Amfetamine
Amfetamine, ook wel speed genoemd, is een synthetische drug. Het smaakt bitter en is meestal een wit, grauwgrijs, licht roze of geel poeder en soms een fel gekleurde pil. Op drugskompas.nl kun je lezen wat deze drugs allemaal met je doet.

Lees meer over speedverslaving

Cannabis, Hasj, Wiet
Cannabis komt in verschillende vormen voor, het is meer een verzamelnaam voor producten die van de cannabisplant afkomstig zijn. Bekende en veelal gebruikte producten van deze plant zijn o.a. wiet, hasj, hasjolie en spacecake. Cannabis mag in Nederland legaal verkocht worden, maar dit is helaas niet zonder risicoÔÇÖs. Hasjiesj bestaat uit het harsachtig materiaal van de cannabis plant dat rijk is aan THC, dat wordt vergaard, gedroogd en daarna samengeperst in allerlei vormen.

Lees meer over cannabisverslaving

Cocaïne
Cocaïne wordt het meest in uitgaansgelegenheden gebruikt als partydrug. Mensen gebruiken het daar om langer door te kunnen gaan en er voor te zorgen dat het effect van de alcohol minder wordt. Cocaïne is een drug die op veel verschillende manieren wordt gebruikt. Je kan het onder andere snuiven, roken(basen) en shotten. Lees op drugskompas.nl meer over de nadelige gevolgen van cocaïne en wat het met je doet.

Lees meer over cocaïneverslaving

GHB
GHB wordt Europa gebruikt voor algehele verdoving, als behandeling voor slapeloosheid en narcolepsie (onweerstaanbare neiging tot slapen), als hulpmiddel bij bevallingen en als behandeling voor alcoholisme en bij het afkicken van alcohol. Echter de afgelopen jaren wordt het ook steeds meer gebruikt als een ontspanningsdrug die dezelfde effecten heeft als alcohol, maar dan zonder de kater en met seksuele gevoelens. Lees meer over de gevaren van deze drug op drugsinfoteam.nl.

Lees meer over GHBverslaving

Heroïne
Heroïne is een illegale, zeer verslavende drug. Vaak weten mensen die heroïne gebruiken niet hoe sterk het werkelijk is of wat erin zit.

Lees meer over drugsverslaving

XTC
Gebruikers van MDMA (de scheikundige naam voor XTC of ecstasy) kunnen problemen krijgen die vergelijkbaar zijn met de problemen die gebruiker van amfetamine en cocaïne hebben. Daartoe behoort ook verslaving. De psychische effecten van MDMA zijn o.a. verwarring, depressies, slaapproblemen, angst en paranoia tijdens en in sommige gevallen weken ná gebruik. Meer informatie over deze drug is te vinden op drugskompas.nl.

Lees meer over drugsverslaving


Voorlichting

Verslaafd aan jou
Voorheen bekend als “Stichting Coke van jou”. Steunpunt en kenniscentrum voor partners, familie en vrienden van verslaafden.

Unity
Unity is een vrijwilligersproject, voor en door jongeren uit de dance-scene. Op dance-evenementen, party’s en in clubs geven zij objectief en ‘open-minded’ voorlichting over veilig(er) gebruik van alcohol en andere drugs.

Proud2Bme
Proud2Bme is een interactieve site voor jongeren en ouders met vragen, verhalen en ervaringen over eetproblemen, zelfbeeld, gezondheid, schoonheid, pro-ana, anorexia, boulimia, binge eating disorder en alles wat daarmee te maken heeft.

NAE
Nederlandse Academie voor Eetstoornissen ontwikkelt, bundelt en verspreidt evidence en practice based kennis over anorexia en boulimia nervosa.

Stichting Weet
Stichting Weet geeft voorlichting over ontstaan, verloop en behandelmogelijkheden van eetstoornissen aan pati├źnten, familieleden en hulpverleners.

Trimbos-instituut
Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kenniscentrum met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen. Zowel voor het algemeen publiek als voor de hulpverlening.

Hazelden
Hazelden helpt individuen, families en community’s die worstelen met alcoholmisbruik, middelenmisbruik en drugsverslaving om hun leven te veranderen.


Onderzoek

IVO
Het IVO in Rotterdam houdt zich bezig met onderzoek, onderwijs, advies & implementatie op het gebied van verslaving, leefwijzen, maatschappelijke ontwikkelingen.

Intraval
Intraval in Utrecht is een onafhankelijk bureau dat sociaal-wetenschappelijk onderzoek verricht. Het onderzoek en advies concentreert zich voornamelijk rond de vier werkterreinen verslaving, leefbaarheid, welzijn en jeugd.

Bonger
Het Bonger Instituut voor Criminologie is een multidisciplinaire onderzoeksgroep binnen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA. Het onderzoek richt zich op leefstijlen, criminaliteit en criminaliseringsprocessen. Specifieke themaÔÇÖs zijn: drugsgebruik en drugshandel, thuis- en dakloosheid, multiculturaliteit en prostitutie. Het instituut voert het secretariaat van de European Society of Social Drug Research (ESSD).

NetQ
Het online monitoringplatform van NETQ wordt volop gebruikt in de gezondheidszorg op het gebied van Patient Reported Outcome Measures (PROMs) en Routine Outcome Monitoring (ROM).


Informatief

Erowid
Is een Engelstalige online bibliotheek die tienduizenden pagina’s met informatie over psychoactieve drugs, planten en chemicali├źn bevat.

Chemische structuren
NYU is een online bibliotheek van chemische structuren. Hier vind je onder andere de, chemische structuren van THC, nicotine, cafeïne, adrenaline,en aspirine.

JIP
Informatie en advies over werk, school, drugs, geld, huisvesting, rechten en plichten, seks en vrije tijd.

Drugsinfoteam
Informeren jongeren over alcohol en drugs, zoals cannabis, XTC, speed en coca├»ne, GHB en paddo’s.


Overheidsbeleid en wetgeving

Ministerie volksgezondheid over drugs
Drugsgebruik brengt risicoÔÇÖs met zich mee voor de gebruiker en zijn omgeving. De laatste jaren verandert de drugsproblematiek sterk. Zo zijn er meer gevaarlijke middelen op de markt en wordt duidelijk dat drugsgebruik met name onder jongeren tot problemen leidt. De regering wil overlast en criminaliteit bestrijden en jongeren bewust maken van de gevolgen van het gebruik van drugs.

Ministerie volksgezondheid over alcohol
Teveel alcohol is schadelijk voor de gezondheid en leidt vaak tot problemen. Bijvoorbeeld agressie in het uitgaansleven of verkeersongelukken als gevolg van rijden onder invloed. Het kabinet wil het alcoholgebruik onder jongeren en volwassenen aanpakken. Het plan is om jongeren onder de 16 die alcohol bij zich hebben, op straat of in het caf├ę, strafbaar te stellen. Hulpverleners moet sneller probleemdrinkers signaleren.


Communities en fora

LEF, een verslavend magazine
Lef Magazine richt zich op de (ex) verslaafde in herstel, zijn of haar familieleden/naasten en de hulpverlening. Lef verschijnt 6 maal per jaar. LEF biedt herkenning, troost, informatie, opinie, discussie, inspiratie, humor en amusement. Zo wordt verslaving een verademing, ook voor familieleden.

Proud2bme
Community voor jongeren waar zij geheel vrijblijvend en anoniem vragen en ervaringen kwijt kunnen rond eetproblemen.

Legalize
Legaliseringsdiscussie.

Media Awareness Project
Ontwikkelingen in het openbare debat over drugs en drugspolitiek.

Stichting drugsbeleid
De SDB streeft naar regulering van de hennepteelt t.b.v. coffeeshops en naar regulering van productie, verkoop en gebruik van de andere drugs.

Discussieforum en ervaringen van gebruikers
Op zoek naar berichten over verslaving? Bekijk het verslaving prikbord voor alle berichten over het onderwerp verslaving.

Global recovery community
Het doel van het sociale netwerk van In The Rooms Addiction is om mensen te helpen met een drugsverslaving, alcoholisme, medicijnverslaving en meer.

Addiction and recovery, straight up
The Fix is een nieuwe Engelse website die “verslaving en herstel” belicht. Hier worden bijvoorbeeld de roddels over verslaafde beroemdheden besproken, maar ook serieuze psychologische onderwerpen zoals een stuk over Narconon, een behandeling op basis van Scientology aanpak. Het is een uitgebreide en goed onderbouwde website die wat weg heeft van een tabloid.


Zelfhulpgroepen

Alcohol Anonymous Nederland (AA)
Gemeenschap van mannen en vrouwen die hun ervaring, kracht en hoop met elkaar delen om hun gemeenschappelijk probleem op te lossen en anderen te helpen bij het herstel van hun alcoholisme.

AL-ANON familie groepen
Al-Anon Familie Groepen vormen een gemeenschap van verwanten en vrienden van alcoholisten. Ze bespreken onderling hun ervaringen en geven elkaar kracht en hoop bij het oplossen van hun problemen. Ze geloven dat alcoholisme een gezinsziekte is en dat verandering van levenshouding kan bijdragen tot herstel.

Anonieme Co-dependents (CoDA)
Anonieme Codependents is een gemeenschap van mannen en vrouwen voor wie het gemeenschappelijke doel is om gezonde relaties te ontwikkelen. Het enige vereiste voor het lidmaatschap is het verlangen naar gezonde en liefdevolle relaties.

Anonieme Verslaafden / Narcotics Anonymous Nederland (NA)
Verslaafden (NA) is een non-profit gemeenschap van mannen en vrouwen voor wie drugs een ernstig probleem is geworden. Het zijn herstellende verslaafden die geregeld bij elkaar komen om elkaar te helpen clean te blijven. Er is maar ├ę├ęn vereiste voor het lidmaatschap: het verlangen om op te houden met gebruiken.

Cocaine Anonymous Nederland (CA)
Cocaine Anonymous is een groep van, door en voor verslaafden die bij elkaar komen om te herstellen van hun verslaving.

Anonieme Overeters Nederland / Overeaters Anonymous (OA)
Anonieme Overeters is een 12-stappenprogramma waar mannen en vrouwen van hun gemeenschappelijk probleem – dwangmatig (over)eten – herstellen door het werken aan het twaalf stappen model en door delen van ervaring, kracht en hoop.

Anonieme seks- en liefdeverslaafden / Sex and Love Addicts Anonymous Nederland (SLAA)
Anonieme seks- en liefdeverslaafden (S.L.A.A.) is een op de Twaalf Stappen en Twaalf Tradities geori├źnteerde gemeenschap, gebaseerd op het model dat door Anonieme Alcoholisten is ontwikkeld.

Stichting Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers Nederland
Organisatie die hulp biedt aan mensen met een gokprobleem en aan mensen die problemen hebben met het gokgedrag van iemand die hen lief is.

Zelfhulpprogramma alcohol van Trimbos
MinderDrinken is een programma voor volwassenen die zelfstandig hun alcoholgebruik willen minderen of willen stoppen met drinken.

Landelijke Stichting Ouders en Verwanten van Drugsverslaafden
Belangen en ook die van hun drugsverslaafde familieleden te behartigen en de weerbaarheid te vergroten door middel van zelfhulp.


Belangenverenigingen druggebruikers

Belangenvereniging Drugsgebruikers
Bekijk ervaringen, meningen op de profiel pagina van Belangenvereniging Druggebruikers MDHG in Amsterdam.


Verslavingszorginstellingen

GGZ Interventie
GGZ Interventie is een professionele verslavingszorginstelling met als specialiteit het uitvoeren en begeleiden van interventies waarbij de verslaafde wordt geconfronteerd met zijn of haar verslaving en invloed dat dit heeft op hem/haar en zijn omgeving.


Fellows in herstel

Herstellerij de Eenvoud
‘Joie de Vivre’ betekent ‘levensvreugde’ in het Frans en daar gaat het om in je herstel. Zonder plezier geen duurzaam herstel. Weer leren genieten en plezier maken is heel belangrijk, ├│├│k (of juist) in je vakantie! Wij, Anita en Hans, zitten midden in de rust, ruimte en stilte van de Auvergne, 375 km ten zuiden van Parijs. In de zomermaanden zijn fellows met hun partners en kinderen van harte welkom om op ons landgoed van een onbekommerde vakantie te komen genieten. Alors, Joie de Vivre en Auvergne; a bient├┤t.

Vraag onze hulp!


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.