03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Binge drinking, oftewel comazuipen

SolutionS Belgium / Verslavingen  / Alcoholverslaving / Binge drinking, oftewel comazuipen

Wat is binge drinken?

Binge drinking, onder jongeren beter bekend als comazuipen, is het drinken van grote hoeveelheden alcohol in korte tijd met de intentie om dronken te worden. Deze periode van drinken wordt de ā€˜bingeā€™ genoemd. De ā€˜bingeā€™ wordt afgewisseld met perioden waarin niet of nauwelijks wordt gedronken.

Het risico op een alcoholvergiftiging is tijdens het binge drinken erg groot. Iemand kan de hele week geen druppel alcohol aangeraakt hebben, maar in het weekend ineens acht glazen bier wegwerken. Het zenuwstelsel kan dan verdoofd raken en na bewusteloosheid kan een coma optreden. Met in ernstige gevallen zelfs de dood tot gevolg.

Wanneer is er sprake van binge drinking?

Op het moment dat het bloedalcoholgehalte stijgt tot 0,8 promille of meer, dan spreekt men van binge drinking. Dit komt bij mannen neer op het binge drinken van 6 standaardglazen alcohol in 2 uur en bij vrouwen op 4 standaardglazen alcohol in 2 uur. Het fenomeen binge drinking komt in alle leeftijdscategorieƫn voor. Het wordt echter steeds populairder onder jongeren, die bewust de grens van het dronken worden opzoeken.

Comazuipen – jongeren en alcohol

Comazuipen is een andere benaming voor binge drinking, vooral populair onder jongeren. In de weekenden en op vakantie zijn vooral drankspelletjes en Happy Hour populair. Vooral op de hersenen die nog volop in ontwikkeling zijn bij jonge mensen heeft het binge drinken, oftewel comazuipen, rampzalige gevolgen.

Binge drinken gevolgen:

 • Depressie en angststoornissen
 • Verstoring van de ontwikkeling van de hersenen
 • Schade aan andere organen zoals de lever
 • Verstoring van de hormoonbalans en remming van de botontwikkeling

Daarnaast komen de school-, studie- en werkprestaties in gevaar en ontstaan er op straat meer ongelukken en agressie. Regelmatig binge drinken van alcohol bij jongeren op jonge leeftijd heeft ook gevolgen op latere leeftijd. Aangezien alcohol veel calorieƫn bevat, kan dit op latere leeftijd bijdragen aan overgewicht.

Risicoā€™s van binge drinking

De gevolgen van binge drinken zijn dus voor jongeren extra gevaarlijk. Echter, binge drinking voor volwassenen brengt ook veel lichamelijke risicoā€™s met zich mee:

 • Afname van het denkvermogen
 • In korte tijd een stijging van de bloeddruk
 • Grotere kans op black-outs en alcoholvergiftiging
 • Acute schade aan alle organen die rechtstreeks met de alcohol in aanraking komen
 • Hartaandoeningen en herseninfarct doordat het bloed minder goed stolt
 • Nierfalen door uitdroging van het lichaam
 • Overgewicht en verhoogde bloeddruk
 • Riskant gedrag

Hulp door SolutionS

Overmatig en problematisch alcoholgebruik, zoals binge drinking of comazuipen, kan zich ontwikkelen tot een alcoholverslaving. Ervaar jij of een dierbare problemen met binge drinking? Wil jij het binge drinken stoppen? SolutionS kan je hiermee helpen. Neem gerust telefonisch contact op met het team van SolutionS voor meer informatie over binge drinking en de behandeling ervan. Wij zijn dagelijks bereikbaar tussen 8:30 – 22:00 uur.

Vraag onze hulp!


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.