03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Alcoholisme bij vrouwen

SolutionS Belgium / Verslavingen  / Alcoholverslaving / Alcoholisme bij vrouwen

De laatste jaren is alcoholmisbruik bij vrouwen alarmerend toegenomen. Met name onder hoogopgeleide vrouwen is problematisch alcoholgebruik met bijna 50% gegroeid en de verwachting is dat deze trend zich zal doorzetten. Zowel sociale als biochemische factoren liggen daaraan ten grondslag.

Waarom zijn vrouwen (vaak) sneller dronken dan mannen?

Vrouwen reageren over het algemeen sneller en heftiger op alcohol. De volgende factoren spelen een rol:

  • Vrouwen hebben doorgaans een lager lichaamsgewicht.
  • Het vetpercentage ligt hoger bij vrouwen dan bij mannen. Alcohol wordt in hoge concentraties in vet opgenomen.
  • Vrouwen produceren minder enzymen waardoor alcohol minder snel wordt afgebroken door het lichaam.

Sociale factoren

Veel vrouwen combineren werk met de zorg voor hun gezin. Hierdoor kunt u onder grote druk komen te staan. Misschien herkent u dit wel. U moet veel van uzelf: een goede prestatie neerzetten op uw werk, een zorgzame moeder zijn, een leuke echtgenote en een spontane vriendin. Daarnaast probeert u tijd vrij te maken voor sport, vriendschappen en sociale contacten. Uw ouders of schoonouders hebben de laatste tijd misschien meer zorg nodig en op clubs of verenigingen wordt ook een beroep op uw tijd en energie gedaan.

Veel vrouwen hebben de neiging steeds voor anderen klaar te staan en zichzelf te vergeten. Om te kunnen voldoen aan alle eisen die de omgeving voor hun gevoel aan ze stelt, is alcoholmisbruik een gevaar dat op de loer ligt.

Vrouwen en alcoholisme

Schaamte en schuldgevoel

Gebleken is dat de schaamte en het schuldgevoel ten aanzien van het alcoholmisbruik heel diep zit en vaak een belemmering vormt om hulp te vragen. Doordat zowel u als uw omgeving het drankmisbruik zo lang mogelijk willen verbergen, wordt het alcoholprobleem versneld. Ondanks dat niemand nog opkijkt wanneer een vrouw alcohol drinkt, wekt een dronken vrouw veel reacties op. Dit wordt versterkt door het feit dat uzelf, maar ook uw omgeving, vrouwen met een alcoholprobleem harder veroordeelt dan mannen. Dit maatschappelijke taboe maakt het moeilijker om met een alcoholprobleem naar buiten te komen. Met name moeders lijden daardoor onnodig lang, ondervinden relatieproblemen en lijden meer aan depressies.

Hulp voor vrouwen met een alcoholverslaving

Wij begrijpen de factoren en omstandigheden die hebben geleid tot alcoholverslaving en weten welke benadering het beste aanslaat. E├ęn van de belangrijke pijlers van deze behandeling is het betrekken van uw gezin in het proces. Daarnaast is het delen van ervaringen met andere vrouwen, zowel in het ambulante traject als in de kliniek, een enorme steun. SolutionS werkt met gekwalificeerde vrouwelijke counselors, waarvan een aantal zelf een verslavingsverleden heeft. Zij herkennen uw problemen en zijn een vanzelfsprekende gesprekspartner.

Wij kunnen u helpen

ԜĴŞĆ ┬áBel 03/20 20 880
Ôťë´ŞĆ┬á info@solutions-belgium.be
­čôŁ┬á Kennismakingsgesprek aanvragen

Vraag onze hulp!


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.