03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

GHB verslaving

SolutionS Belgium / Verslavingen  / Drugsverslaving / GHB verslaving

GHB staat voor gammahydroxybutaanzuur. Het middel werd ongeveer vijftig jaar geleden ontwikkeld als anestheticum (narcosemiddel) en slaapmiddel. Vanwege bijwerkingen werd het nooit echt veel gebruikt. In de loop der tijd werd het middel eerst en vooral bekend als partydrug. Met name de eerste keren gaat het gebruiken van GHB gepaard met een aangename roes. Echter, een ernstige GHB verslaving ligt op de loer. 

De drug is zeer verslavend, waardoor men al snel in een situatie kan belanden waarbij het gebruik eerst en vooral de vaak zeer onaangename (en niet ongevaarlijke) onthoudingsverschijnselen moet tegengaan. Doordat de drug GHB maar kort werkt is dan zeer frequente inname noodzakelijk, ongeveer eens per twee uur.

De gevaren van een GHB verslaving

Het gebruiken of een verslaving aan GHB gaat gepaard met een ander groot gevaar. Gevaarlijk bij het GHB-gebruik is het doseren: de hoeveelheid die het gewenste effect veroorzaakt, is bijna net zoveel als welke kan leiden tot een coma. Doordat de concentratie nogal varieert, is dit een serieus probleem, zeker als het middel via een dealer wordt betrokken, en u dus niet weet wat er in zit.

GHB heeft daarnaast een bedenkelijke reputatie als ÔÇśdate rape drugÔÇÖ: door het toe te voegen aan een drankje, bijvoorbeeld in een discotheek, kan iemand worden verdoofd, en vervolgens seksueel misbruikt. Vaak weet het slachtoffer na afloop niet precies wat er is gebeurd. Ook hier is het gevaar dat iemand bewusteloos raakt.

GHB is goedkoop en men kan het zelf produceren. Hierdoor is een verslaving aan GHB vaak gemakkelijk te onderhouden. In dunbevolkte gebieden in de Verenigde Staten, waar drugsdealers niet te vinden zijn, zijn GHB en GHB verslaving volgens ingewijden een soort plaag aan het worden. Met enige regelmaat worden er mensen dood gevonden in hun huis als gevolg van een overdosis GHB.

De prijs en de mogelijkheid om het zelf te maken zijn ook de belangrijkste verklaringen voor de snel toenemende populariteit in Belgi├ź. Met name onder minderjarigen neemt het gebruik en ook het aantal GHB verslaafden onrustbarend snel toe.┬á

Afkicken van een GHB verslaving

Afkicken van een GHB verslaving is eigenlijk alleen veilig mogelijk in een kliniek, waarbij het voorschrijven van medicinale GHB het beste is. Dit wordt geleidelijk afgebouwd. Dat kan wel twee weken duren. Te snelle afbouw leidt meestal tot ernstige verwardheid, die niet zelden resulteert in gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis vanwege gevaarlijk gedrag. Een groot probleem is dan ook nog dat de middelen die meestal goed werken tegen verwardheid, antipsychotica en benzodiazepines, bij GHB-gebruikers en mensen met een GHB verslaving nauwelijks effect hebben. De meest doeltreffende behandeling in geval van verwardheid ten gevolge van het afkicken van een GHB verslaving is dan ook de dosering weer op te hogen.

Het mag duidelijk zijn dat ÔÇśnieuweÔÇÖ verslavingen zoals een verslaving aan GHB, voor grote problemen kunnen zorgen. Als altijd zijn voorlichting en andere vormen van preventie het meest doeltreffend. Helaas gebeurt dat nog maar weinig.

Hulp bij verslaving GHB

Het vragen van hulp is essentieel bij het aanpakken van een GHB verslaving. Ben jij verslaafd aan GHB of heeft iemand in jouw omgeving problemen met GHB-gebruik? Bij SolutionS kun jij terecht voor hulp en meer informatie over GHB verslaving. Onze medewerkers staan zeven dagen per dag voor je klaar. Je kunt onze priv├ękliniek in Antwerpen dagelijks telefonisch bereiken tussen 8:30 en 22:00 uur. Wij staan je graag te woord over de mogelijkheden voor een behandeling van drugsverslavingen en GHB.

Vraag onze hulp!


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.