03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

  • nl
  • en
  • nl
Top

GHB verslaving

SolutionS Belgium / Verslavingen  / Drugsverslaving / GHB verslaving

GHB staat voor gammahydroxybutaanzuur. Het middel werd ongeveer vijftig jaar geleden ontwikkeld als anestheticum (narcosemiddel) en slaapmiddel. Vanwege bijwerkingen werd het nooit echt veel gebruikt. In de loop der tijd werd het middel eerst en vooral bekend als partydrug. Met name de eerste keren gaat het gepaard met een aangename roes. Maar doordat het ernstig verslavend is, kan men al snel in een situatie belanden waarbij het gebruik eerst en vooral de vaak zeer onaangename (en niet ongevaarlijke) onthoudingsverschijnselen moet tegengaan. Doordat het maar kort werkt is dan zeer frequente inname noodzakelijk, ongeveer eens per twee uur.

Een ander groot gevaar van GHB-gebruik is het doseren: de hoeveelheid die het gewenste effect veroorzaakt, is bijna net zoveel als welke kan leiden tot een coma. Doordat de concentratie nogal varieert, is dit een serieus probleem, zeker als het middel via een dealer wordt betrokken, en u dus niet weet wat er in zit.

Rape drug

GHB heeft een bedenkelijke reputatie als ‘date rape drug’: door het toe te voegen aan een drankje, bijvoorbeeld in een discotheek, kan iemand worden verdoofd, en vervolgens seksueel misbruikt. Vaak weet het slachtoffer na afloop niet precies wat er is gebeurd. Ook hier is het gevaar dat iemand bewusteloos raakt.

GHB is goedkoop en men kan het zelf produceren. In dunbevolkte gebieden in de Verenigde Staten, waar drugsdealers niet te vinden zijn, is GHB volgens ingewijden een soort plaag aan het worden. Met enige regelmaat worden er mensen dood gevonden in hun huis als gevolg van een overdosis GHB.

De prijs en de mogelijkheid om het zelf te maken zijn ook de belangrijkste verklaringen voor de snel toenemende populariteit in België. Met name onder minderjarigen neemt het gebruik onrustbarend snel toe.

Afkicken van GHB

Afkicken van GHB is eigenlijk alleen veilig mogelijk in een kliniek, waarbij het voorschrijven van medicinale GHB het beste is. Dit wordt geleidelijk afgebouwd. Dat kan wel twee weken duren. Te snelle afbouw leidt meestal tot ernstige verwardheid, die niet zelden resulteert in gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis vanwege gevaarlijk gedrag. Een groot probleem is dan ook nog dat de middelen die meestal goed werken tegen verwardheid, antipsychotica en benzodiazepines, bij GHB-gebruikers nauwelijks effect hebben. De meest doeltreffende behandeling in geval van verwardheid ten gevolge van onthouding van GHB is dan ook de dosering weer op te hogen.

Het mag duidelijk zijn dat ‘nieuwe’ verslavingen als die aan GHB, voor grote problemen kunnen zorgen. Als altijd zijn voorlichting en andere vormen van preventie het meest doeltreffend. Helaas gebeurt dat nog maar weinig.

Vraag onze hulp!


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.