03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Twaalf Stappen Minnesota Model

SolutionS Belgium / Behandeling van verslaving / Twaalf Stappen Minnesota Model

Ontstaan van het 12 Stappen Minnesota Model

De zoektocht naar de oplossing voor het alcoholprobleem van de New Yorkse effectenmakelaar Bill Wilson, beschreven in het boek Alcoholics Anonymous, vormt de basis voor het ontstaan van het Anonieme Alcoholisten 12 Stappen Minnesota Model.

In 1934 besefte Bill Wilson dat zijn relatie met alcohol zijn leven verwoestte. Toen hij echter probeerde controle te krijgen over zijn drankgebruik, bemerkte hij tot zijn afgrijzen dat hij niet kon stoppen. Hij erkende dat zijn problemen voor het grootste deel te wijten waren aan zijn alcoholisme en zag in dat hij machteloos stond tegenover de alcohol.

Tijdens een van Billsā€™ bezoeken aan het Charles B. Towns ziekenhuis in New York suggereerde Dr. William Silkworth voor het eerst dat alcoholisme een ziekte was.

Bang, maar vastbesloten nam Bill Wilson zich voor om een oplossing voor zijn levensbedreigende probleem te vinden. Zijn zoektocht staat beschreven in ā€˜Billā€™s Storyā€˜ in het boek ā€˜Alcoholics Anonymousā€™. Hierdoor ontstond de Fellowship van de Anonieme Alcoholisten en het 12 Stappen Minnesota Model.

Het 12 Stappen Model

Het 12 Stappen Minnesota Model is een mengeling van ideeĆ«n en ervaringen uit een aantal bronnen, zoals ā€˜The Oxford Groupā€™, Carl Jung, William James, Kierkegaard en het Boeddhisme. Deze zijn aangepast om alle soorten van pijnlijke menselijke aandoeningen zoals gokverslaving, afhankelijkheid van narcotica en dwangmatige handelingen, aan te pakken. In meerdere opzichten is het 12 Stappen Model een van de meest belangrijke therapeutische ontwikkelingen van de 20ste eeuw.

Het 12 Stappen Minnesota Model is de basisfilosofie bij SolutionS met als uitgangspunt abstinentie en als doel trouw bezoek van de Fellowships. SolutionS is niet alleen een 12 Stappen kliniek want de stappen vormen geen therapiemodel. De therapeutische onderdelen bij SolutionS bestaan o.a. uit:

 • Cognitieve Gedragstherapie
 • Motivationele Interviewing
 • CRAFT (Community Reinforcement And Family Treatment)

De laatste is met name gericht op het betrekken van partners en familieleden bij het herstelproces.

Tijdens de behandeling wordt voorlichting gegeven over het 12 stappen programma:

In het kort: de twaalf stappen van het Minnesota Model

 1. Erken je verslaving en de gevolgen
 2. Geef toe dat je hulp nodig hebt
 3. Aanvaard de hulp
 4. Maak de balans op van je leven
 5. Ga aan de slag. Allereerst door je uit te spreken naar een vertrouwenspersoon
 6. Onderzoek je zwakheden en tekortkomingen
 7. Uit je bereidheid om te werken aan je gedrag
 8. Ga na wie je schade hebt berokkend
 9. Maak het goed met deze mensen
 10. Hou door zelfonderzoek voortdurend een vinger aan de pols
 11. Creƫer stilte in je leven door gebed of meditatie
 12. Geef je ervaringen door aan lotgenoten

Behandeling bij SolutionS

Tijdens een behandeling van een verslaving bij SolutionS volg je de 12 stappen uit het programma van de Anonieme Alcoholisten. Dit geldt niet alleen bij de behandeling van een alcoholverslaving, ook bij de behandeling van en het afkicken van drugsverslavingen of gedragsverslavingen wordt het 12 Stappen programma aangehouden. Tijdens frequente individuele en groepssessies wordt het 12 Stappen Minnesota Model boek doorgenomen met deskundigen van SolutionS.

Wacht niet langer en zet de eerste stap richting herstel: erken dat je een verslaving hebt en zoek hulp! SolutionS staat zeven dagen per week voor je klaar. Onze medewerkers zijn telefonisch bereikbaar tussen 8:30 en 22:00 uur en voorzien je graag van meer informatie over het twaalf stappen programma.

Vraag onze hulp!


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.