03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Wanneer een naaste verslaafd is

SolutionS Belgium / Behandeling van verslaving / Wanneer een naaste verslaafd is

Is iemand in uw naaste omgeving verslaafd?

Alcohol-, drugs– of medicijnverslaving komt in alle lagen van de bevolking voor. Denkt u dat iemand in uw familie of vriendenkring verslaafd is? Lees hier hoe u een verslaving herkent en wat u kunt doen om uw naaste te helpen.

Wanneer is iemand verslaafd aan alcohol?

Bij iemand met een alcoholverslaving ontwikkelt een onweerstaanbare behoefte aan alcohol. Een alcoholverslaafde vindt altijd wel een reden om een drankje te drinken en op de momenten dat er gedronken wordt, kan hij of zij niet meer stoppen. Ontkenning van een drankprobleem geldt in alle gevallen: de verslaafde pretendeert het drinkgedrag onder controle te hebben, maar de praktijk wijst anders uit. Regelmatig gaat een alcoholverslaving gepaard met symptomen als angst, depressie en verwardheid. Alcoholverslaafden gaan anders functioneren op het werk en in de vrije tijd. Ze komen afspraken niet na en targets worden niet bereikt.

Iemand met een drankprobleem ontwikkelt een steeds grotere tolerantie ten aanzien van alcohol. Men heeft steeds grotere hoeveelheden drank nodig om in de een roes te raken. Tegelijkertijd ontstaan er ontwenningsverschijnselen als misselijkheid, transpireren, slecht slapen en een angstig en gespannen gevoel wanneer men geen alcohol drinkt, met als gevolg dat men opnieuw gaat drinken om deze verschijnselen weer kwijt te raken. Iemand met een alcoholverslaving belandt zo in een vicieuze cirkel.

Signalen van een mogelijke alcoholverslaving

 • Iemand met een alcoholverslaving
 • Heeft niet genoeg aan Ć©Ć©n of twee drankjes
 • Kent geen rem / stopknop met drinken;
 • Moet drinken om een leuke tijd te hebben
 • Drinkt als reactie op stress
 • Vertoont lichamelijke problemen en onthoudingsverschijnselen
 • Functioneert minder goed op het werk en is vaak afwezig;
 • Vertoont onverantwoordelijk gedrag (bijv. met drank op rijden)

Wanneer is iemand verslaafd aan drugs?

Een drugsverslaving is een ernstig probleem met grote gevolgen voor zowel de verslaafde, als voor zijn of haar omgeving. We spreken van een drugsprobleem wanneer de middelen niet meer recreatief gebruikt (kunnen) worden en het drugsgebruik iemands sociale leven, werk of studie beheerst, maar ook de relatie met naasten gaat beĆÆnvloeden. Denkt u dat iemand in uw familie of vriendenkring verslaafd is aan drugs? Lees hier hoe u een drugsverslaving herkent en wat u kunt doen om uw naaste te helpen.

Ontkenning van een drugsprobleem

Vaak ontkent een verslaafde het drugsprobleem een lange tijd. Men denkt dat ze elk moment kunnen stoppen en hebben meestal goede voornemens om te minderen of te stoppen; waar vervolgens niets van terecht komt. Het drugsprobleem wordt lang verzwegen en verdoezeld. Totdat de verslaafde zelf, of zijn of haar naaste omgeving, inziet dat het zo echt niet langer gaat.

Signalen van een mogelijke drugsverslaving

Verschillende drugs hebben verschillende effecten. Maar onderstaande symptomen kunnen wijzen op een drugsverslaving:

 • Veel geld opmaken
 • Verminderde eetlust (gewichtsverlies)
 • Gewijzigd slaappatroon
 • Mensen niet meer recht in de ogen kijken
 • Rusteloos zijn, vluchtgedrag vertonen
 • Veel liegen en andere mensen overal de schuld van geven
 • Steeds ongezonder uiterlijk

Is iemand in uw naaste omgeving verslaafd aan medicijnen?

Bijna een half miljoen Nederlanders neemt dagelijks slaap- of kalmeringsmiddelen. Bij mensen met een medicijnverslaving helpen de pillen om het leven, inclusief de problemen, vol te houden. Medicijnen worden langdurig gebruikt, ondanks dat nadrukkelijk wordt aangeraden de medicijnen niet langer dan twee tot zes weken achter elkaar te gebruiken. Denkt u dat iemand in uw familie of vriendenkring verslaafd is aan medicijnen? Lees hier meer over medicijnverslaving en wat u kunt doen om uw naaste te helpen.

Leegte opvullen of verlangen naar georganiseerde rust

Benzodiazepinen (bijv. diazepam, oxazepam, temazepam) en barbituraten, die in kalmerings- en slaapmiddelen zitten, zijn sterk verslavend. Het lichaam heeft steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Bij benzodiazepinen treedt dat effect al snel op. Mensen raken snel afhankelijk, vanwege de leegte in iemands bestaan, of juist vanuit het verlangen naar georganiseerde rust in een overvol programma. De afhankelijkheid is van psychische en fysieke aard.

Medicijnverslaving overwinnen

Bij chronisch gebruik verergert de medicatie de kwaal en veroorzaakt klachten als angst, spanning en slapeloosheid. Stoppen na langdurig gebruik kan heftige onthoudingsverschijnselen geven, wat vaak aanleiding is om weer te gaan slikken. SolutionS blijft benadrukken: hoe eerder hulp wordt ingeroepen om een verslaving te overwinnen, hoe groter de kans dat de gevolgen van die verslaving onder controle kunnen worden gebracht. Zonder hulp van buitenaf lukt dat slechts 1% van de gevallen!

Is iemand in uw naaste omgeving verslaafd aan gamen?

Bij mensen met een gameverslaving is er een disbalans ontstaan doordat de tijd die wordt besteed aan internet en gamen groter is dan de tijd die wordt besteed aan dagelijkse activiteiten en levensbehoeften. Denkt u dat iemand in uw familie of vriendenkring verslaafd is aan gamen? Lees hier meer over gameverslaving en wat u kunt doen om uw naaste te helpen.

Een gameverslaving is te herkennen aan onderstaande signalen

 • Lichamelijke signalen: Vermoeidheid, hoofdpijn, geĆÆrriteerde ogen. Iemand kan onrustig en geĆÆrriteerd raken als de computer het niet doet.
 • Psychische signalen: Snel geĆÆrriteerd raken, dingen vergeten of verwaarlozen, sombere gevoelens buiten het gamen en internetgebruik. Het gamen en internetten kan ook toenemen doordat iemand depressieve gevoelens heeft, problemen ervaart in zijn directe omgeving en ā€˜vluchtā€™ in overmatig gamen en internetten.
 • Sociale signalen: Toename van conflicten met partner, ouders of andere personen in het eigen gezin. Verantwoordelijkheden voor school of werk worden verwaarloosd. Sociale contacten buiten internet en gamen nemen af en er is toename van een sociaal isolement.

Gevolgen van verslaving voor relaties, vriendschap en werk

Wanneer iemand verslaafd is, draait het functioneren om de afhankelijkheid van het middel (alcohol, drugs medicijnen), of van het gedrag (gokken) waardoor iemands leven uiteindelijk een groot drama wordt. Met rampzalige gevolgen voor huwelijk of relatie, voor andere familierelaties, voor vriendschappen, zakelijke activiteiten en voor geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het is de immense prijs die men uiteindelijk betaalt.

SolutionS kan het niet genoeg benadrukken: hoe eerder hulp wordt ingeroepen om een verslaving te overwinnen, hoe groter de kans dat de gevolgen van die verslaving onder controle kunnen worden gebracht. Zonder hulp van buitenaf lukt dat slechts in 1% van de gevallen!

Vraag onze hulp!


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.