03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Pijnstillers

Verslaafd aan pijnstillers?

Per dag worden er in Nederland ruim 1 miljoen pijnstillers ingenomen. Vaak uit gewoonte slikken we al een paracetamol als we een pijntje of kwaaltje voelen. Het grote gemak van het slikken van pijnstillers en het vaak mixen van verschillende soorten pijnstillers kan levensgevaarlijke gevolgen hebben. Pijnstillers kunnen we onderverdelen in diverse soorten.
We noemen de meest gebruikte:

Paracetamol
Werkt pijnverminderend en koortsverlagend en geeft bij normaal gebruik geen bijwerkingen. Bij extreem of langdurig gebruik van deze pijnstiller kan op termijn hoofdpijn optreden. Toevoegingen aan paracetamol, zoals codeïne en caffeïne kunnen daarnaast verslavend werken. Codeïne is het zwakke broertje van morfine. Morfine is bekend vanwege zijn verslavend effect.

Aspirine (Acetylsalicylzuur)
Helpt bij pijn en koorts en werkt ontstekingsremmend. Mogelijke bijwerkingen zijn maagirritatie, darmstoornissen en (moeilijk te stoppen) bloedingen omdat de stof het bloed dunner maakt.

NSAID’s: ibuprofen/naproxen/diclofenac
NSAID’s (Non-steroidal anti-inflammatory drugs)
NSAID’s zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen. Het pijnstillend effect berust op het remmen van de prostaglandinesynthese in het lichaam. Deze pijnstillers hebben effect op de beschermende werking van het maagslijmvlies. Bijwerkingen die zich kunnen voordoen zijn maagirritatie, darmstoornissen en bloedingen.

Opioïden
Werken pijnverminderend, maar niet ontstekingsremmend. Opioïden hebben effect op de hersenen, het ruggenmerg en het perifere zenuwstelsel. Morfine is de meest bekende uit deze groep. Andere veelgebruikte morfinomimetica zijn o.a. codeïne, fentanyl, pethidine en tramadol. In tegenstelling tot bovenstaande pijnstillers zijn opioïden wel verslavend.

Cannabinoiden
Hebben een pijnstillende of een ontstekingsremmende werking. De belangrijke cannabinoïden zijn THC (tetrahydrocannabinol) en CBD (cannabidiol).

Daarnaast zijn er ook combinatiemiddelen. Dat zijn pijnstillers die de werkzame stoffen combineren.
Het is belangrijk om de oorzaak van de pijn aan te pakken. Pijnstillers kunnen de oorzaak van uw pijn verbergen waardoor deze blijft, en uw medicijngebruik naar alle waarschijnlijkheid ook niet af zal nemen.

Van chronisch gebruik naar medicijnverslaving

Elk jaar sterven er 200 mensen en raken er 20.000 mensen gewond door een ongeval dat te wijten is aan de invloed van kalmeringsmiddelen. Bij chronisch gebruik verergert het middel de kwaal en veroorzaakt het klachten als angst, spanning en slapeloosheid. Stoppen na langdurig gebruik kan heftige onthoudingsverschijnselen geven, wat vaak aanleiding is om weer te gaan slikken.

Lees hier meer over medicijnverslaving.

Vraag onze hulp!


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.