03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Familieprogramma

Familie wordt betrokken bij de behandeling en nazorg

Wanneer er binnen een gezin of familie ├ę├ęn of meer personen zijn met verslavingsproblemen, dan heeft dit altijd zijn weerslag op de andere leden.

Elk gezins- / familielid heeft recht op ondersteuning en hulp; niet alleen degene met de verslaving. Het is van groot belang om als naasten te kunnen praten met lotgenoten, het helpt bij het versterken van uw grenzen en ondersteunt bij het hebben van de juiste mindset. Een gesprek met lotgenoten is niet belastend maar zorgt voor heling in het proces wat ook de naasten hard nodig hebben.

Bij SolutionS wordt de familie van onze cli├źnten nauw betrokken bij de behandeling; zowel tijdens de kliniekopname en het nazorgtraject als gedurende het ambulante traject. SolutionS noemt dit het familieprogramma.

Speerpunten familieprogramma

De nadruk van het familieprogramma ligt op de volgende punten:

  1. Het cre├źren van een maximaal begrip voor verslaving als ziekte en de specifieke verslaving van de hoofdpersoon in het bijzonder. Met als gevolg dat de familie een helder inzicht krijgt in de consequenties op zowel het lichamelijke als het geestelijke vlak.
  2. De familieleden worden gestimuleerd om te praten over de ingrijpende gevolgen van de verslaving op hun eigen leven. Ondersteuning geldt voor elk individueel familielid, maar ook voor het gezin als geheel.
  3. Soms kan het doorbreken van bepaalde gewoonten en patronen binnen de gezinsdynamiek noodzakelijk blijken om de verslaafde de beste kans op herstel te geven. De counselors van SolutionS zijn erop getraind deze patronen te herkennen en te behandelen om zo de gezinsverhoudingen weer in balans te brengen.

Het familieprogramma

Het familieprogramma bestaat uit verschillende bijeenkomsten voor de naasten. Wanneer de cli├źnt is opgenomen in de kliniek, wordt de familie geadviseerd om naar de educatiemorgen te komen die op regelmatige tijdstippen georganiseerd wordt. Deelname hieraan is belangrijk en vormt de start van het familieprogramma. Rond de tweede of derde week van de opname zal de counselor contact opnemen met de familie voor een systeemgesprek. Daarvoor worden zij persoonlijk uitgenodigd door de counselor van de cli├źnt. Nadat de cli├źnt de kliniek verlaat, start het nazorgtraject (de aftercare). Ook bij dit deel van de behandeling worden familieleden of naasten betrokken.

Vraag onze hulp!


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.