03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

  • nl
  • en
  • nl
Top

Medicijnverslaving

SolutionS Belgium / Verslavingen / Medicijnverslaving

Verslaafd aan medicijnen

Ongeveer 10 % van de volwassen Belgen nemen dagelijks slaap- of kalmeringsmiddelen, met name de benzodiazepinen worden veel gebruikt. Vooral vrouwen zijn veelvuldige gebruikers. Eén op de zes à zeven vrouwen gebruikt slaap- of kalmeringsmiddelen. Dit is tweemaal zo hoog als bij mannen en ze slikken de medicijnen ook aanzienlijk langer: gemiddeld twaalf tot twintig jaar.

Psychische en fysieke afhankelijkheid

Mensen met een medicijnverslaving nemen de pillen om het leven, inclusief de problemen, vol te houden. Ondanks dat nadrukkelijk wordt aangeraden de medicijnen niet langer dan twee tot zes weken achter elkaar te gebruiken. De benzodiazepinen (diazepam, oxazepam, temazepam) en barbituraten, die in kalmerings- en slaapmiddelen zitten, zijn sterk verslavend. Hierdoor is al snel sprake van een medicijnverslaving. Het lichaam heeft steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Bij benzodiazepinen treedt dit effect al snel op.

Geen vervelende gevoelens meer, maar ook geen kleur en gevoel

Vanwege de leegte in iemands bestaan, of juist vanuit het verlangen naar georganiseerde rust in een overvol programma, raakt iemand snel afhankelijk van benzodiazepinen. Deze afhankelijkheid is van psychische en fysieke aard en jaren gaan voorbij in een geruststellende, versuffende mist. Zonder vervelende gevoelens, maar ook zonder kleur en gevoel.

Van chronisch gebruik naar medicijnverslaving

Elk jaar sterven er 200 mensen en raken er 20.000 mensen gewond door een ongeval dat te wijten is aan de invloed van kalmeringsmiddelen. Bij chronisch gebruik verergert het middel de kwaal en veroorzaakt het klachten als angst, spanning en slapeloosheid. Stoppen na langdurig gebruik kan heftige onthoudingsverschijnselen geven, wat vaak aanleiding is om weer te gaan slikken.

Medische en therapeutische begeleiding door SolutionS

Een benzodiazepine is een symptoombestrijder; aan de oorzaak van de stress, de onrust, de leegte of de slaapproblemen doet het middel niets. Wanneer u de moed hebt om te stoppen, om uit de verdoving te komen, gaat u door een moeilijke tijd. Gevoelens die door de medicijnverslaving jarenlang zijn onderdrukt, komen vaak weer boven in combinatie met onthoudingsverschijnselen.

SolutionS helpt u met goede medische en therapeutische begeleiding door dit proces heen. Negatieve emoties hoeven niet meteen met een pilletje weggeslikt te worden. Gedurende de behandeling leert men hiermee om te gaan.

De kleur in uw leven terug

Na een intensieve klinische behandeling in SolutionS Center of een ambulante behandeling in SolutionS Antwerpen keert de kleur in uw leven weer terug.

Vraag onze hulp!


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.