03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Medicijnverslaving

SolutionS Belgium / Verslavingen / Medicijnverslaving

Verslavende medicijnen

Ongeveer 10% van de volwassen Belgen nemen dagelijks slaap- of kalmeringsmiddelen, met name de benzodiazepinen worden veel gebruikt. Vooral vrouwen zijn veelvuldige gebruikers. Eén op de zes à zeven vrouwen gebruikt slaap- of kalmeringsmiddelen. Dit is tweemaal zo hoog als bij mannen en ze slikken de medicijnen ook aanzienlijk langer: gemiddeld twaalf tot twintig jaar.

Wat is een medicijnverslaving?

Mensen met een medicijnverslaving nemen de pillen om het leven, inclusief de problemen, vol te houden. Ondanks dat nadrukkelijk wordt aangeraden de medicijnen niet langer dan twee tot zes weken achter elkaar te gebruiken. De benzodiazepinen (diazepam, oxazepam, temazepam) en barbituraten, die in kalmerings- en slaapmiddelen zitten, maken het sterk verslavende medicijnen. Bij veelvuldig gebruik is er dus al snel sprake van een medicijnverslaving en een psychische en fysieke afhankelijkheid van de medicijnen. Het lichaam heeft steeds meer van deze medicatie nodig om hetzelfde effect te bereiken. Bij benzodiazepinen treedt dit effect al snel op  en resulteert het gebruik van de medicijnen snel in een verslaving.

Geen vervelende gevoelens meer, maar ook geen kleur en gevoel

Vanwege de leegte in iemands bestaan, of juist vanuit het verlangen naar georganiseerde rust in een overvol programma, raakt iemand snel verslaafd aan het medicijn benzodiazepinen. Deze afhankelijkheid en medicijnverslaving is van psychische en fysieke aard. Jaren gaan voorbij in een geruststellende, versuffende mist. Zonder vervelende gevoelens, maar ook zonder kleur en gevoel.

Van chronisch gebruik naar medicijnverslaving

Elk jaar sterven er 200 mensen en raken er 20.000 mensen gewond door een ongeval dat te wijten is aan de invloed van medicijnen zoals kalmeringsmiddelen. Bij chronisch gebruik verergert het middel de kwaal en veroorzaakt het klachten als angst, spanning en slapeloosheid. Stoppen na langdurig gebruik kan heftige onthoudingsverschijnselen geven, wat vaak aanleiding is om weer te gaan slikken. Zo kan het chronisch gebruiken van medicijnen leiden tot een medicijnverslaving.

Medische en therapeutische begeleiding door SolutionS

Een benzodiazepine is een symptoombestrijder; aan de oorzaak van de stress, de onrust, de leegte of de slaapproblemen doet het middel niets. Wanneer je de moed hebt om te stoppen met het gebruiken van deze medicijnen, om uit de verdoving te komen, ga je door een moeilijke tijd. Gevoelens die door de medicijnverslaving jarenlang zijn onderdrukt, komen vaak weer boven in combinatie met onthoudingsverschijnselen.

SolutionS biedt hulp bij een medicijnverslaving. Met goede medische en therapeutische begeleiding helpen wij jou of een naaste die verslaafd is aan medicijnen door dit proces heen. Negatieve emoties hoeven niet meteen met een pilletje weggeslikt te worden. Gedurende de behandeling van een medicijnverslaving in één van de privéklinieken van SolutionS leer jij hiermee om te gaan. Na een intensieve klinische behandeling in SolutionS Center of een ambulante behandeling in SolutionS Antwerpen keert de kleur in je leven weer terug.

De weg naar herstel

Kies voor herstel en neem contact op met SolutionS! Onze medewerkers staan zeven dagen per week telefonisch voor je klaar tussen 8:30 en 22:00. Wij voorzien jou graag van meer informatie over verslavende medicijnen, medicijnverslaving en de behandeling daarvan. Wacht dus niet langer en bel nu!

Vraag onze hulp!


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.