03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Interventieplan

Eén van de kenmerken van iemand met een doserings- c.q. verslavingsprobleem is dat hij dit probleem lange tijd ontkend. Gemiddeld duurt het acht tot tien jaar voordat iemand erkent dat er een verslavingsprobleem is. Regelmatig komt het voor dat mensen uit de directe omgeving van iemand met een doserings- c.q. verslavingsprobleem al geruime tijd merken dat het niet goed gaat met diegene.

Kenmerken verslaving

Verslavingsproblemen kunnen herkend worden aan de volgende aspecten:

  • Iemand drinkt of gebruikt dagelijks.
  • Drinkt/gebruikt men niet, dan treden er onthoudingsverschijnselen op als onrust, sterke stemmingswisselingen en depressieve gevoelen.
  • Sommige mensen drinken of gebruiken helemaal niet dagelijks, maar als ze drinken kost het veel moeite, zo niet is het onmogelijk om maat te houden.
  • Sociale contacten staan steeds in het teken van een legitieme reden om te drinken/gebruiken. In een fase verder zien we juist dat mensen vereenzamen, stiekem gaan drinken/gebruiken en de alcohol/middelen gaan verstoppen.
  • Onverklaarbare ongelukjes en lichamelijke klachten, (kortdurend) ziekteverzuim en gênante momenten komen vaak voor.

In het algemeen wordt er vanuit gegaan, dat iemand met een verslavingsprobleem zich alleen wil laten helpen als hij in vele opzichten aan de grond zit en geen enkele uitweg meer ziet. Dit wordt “hitting rock bottom” genoemd. Toch is het niet nodig te wachten tot persoonlijke of zakelijke tragedies een feit zijn.

Interventie

Stel dat de verslaafde persoon hulp weigert. Het probleem wordt ontkend of iemand denkt er zelf wel uit te kunnen komen. Daarbij komt dan nog de angst om zonder de verslaving te moeten leven en de schaamte te moeten toegeven dat men de macht over zichzelf aan het verliezen is of al heeft verloren. In dat geval is een interventie noodzakelijk. In het geval het initiatief voortkomt vanuit de zakelijke omgeving hanteren we het Corporate Interventie Plan. Vaak echter komt het initiatief vanuit de familie. Daartoe hebben we het Familie Interventie Plan ontwikkeld.

Familie Interventie Plan

Het doel van een Familie Interventie Plan is om tijdens een zeer zorgvuldig voorbereide interventiedag de hoofdpersoon te overtuigen van de noodzaak tot het accepteren van hulp. Het uitgangspunt is dat het initiatief uitgaat van de direct betrokkenen van de hoofdpersoon. Dat kan de partner zijn of de familie, maar ook vrienden of collega’s. Men handelt op basis van liefde en respect en de motivatie is de oprechte wens en het verlangen de “loved one” te helpen. Men veroordeelt niet, maar is gericht op de toekomst. De sleutel tot een succesvol resultaat is structuur en planning.

De praktijk heeft uitgewezen dat de verslaafde in 85% van de gevallen hulp accepteert!
Kent u iemand die voor het SolutionS Familie Interventie Plan in aanmerking komt?
Neem dan contact met ons op.

Vraag onze hulp!


  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.