03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Alcoholverslaving

SolutionS Belgium / Verslavingen / Alcoholverslaving

Wat is alcoholverslaving?

Alcoholverslaving, ook wel alcoholisme genoemd, is een progressieve aandoening die meestal geleidelijk ontstaat. Wat begint als af en toe een drankje voor de gezelligheid, kan uitgroeien tot een situatie waarin men steeds vaker drinkt. Uiteindelijk ontdekt de persoon in kwestie dat hij of zij niet meer normaal kan functioneren zonder alcohol en dat er sprake is van een drankprobleem.

Het gedrag wordt steeds meer beïnvloed door alcohol, wat kan leiden tot onder andere plichtsverzuim, verwaarlozing, conflicten en geheugenstoornissen. Alcoholverslaving is de meest voorkomende vorm van verslaving en treft mensen uit alle lagen van de bevolking. Omdat alcohol maatschappelijk breed geaccepteerd is, is het moeilijk om de grens te trekken tussen overmatig alcoholgebruik, problematisch drinken en een daadwerkelijke verslaving. Vaak wordt het risico op verslaving onderschat. Alcoholisme is een sluipende ziekte die kan leiden tot zowel lichamelijk als geestelijk verval en in sommige gevallen zelfs de dood.

Oorzaken en kenmerken alcoholverslaving

Een alcoholverslaving ontstaat door een combinatie van factoren:

  • Erfelijkheid: Als verslavingsgedrag in de familie voorkomt, is de kans groter dat iemand op latere leeftijd zelf een alcoholprobleem ontwikkelt.
  • Opvoeding: Wie opgroeit in een omgeving waar veel gedronken wordt, heeft een lagere drempel om zelf te beginnen drinken.
  • Psychologische factoren: Stress, depressiviteit, onzekerheid en sociale druk kunnen een rol spelen in de ontwikkeling van een alcoholverslaving.
  • Tolerantie en gewenning: Regelmatig drinken zorgt ervoor dat het lichaam gewend raakt aan alcohol, waardoor men steeds meer moet drinken om hetzelfde effect te bereiken.
  • Sociale omgeving: Een druk sociaal leven, met frequente borrels en etentjes waar alcohol wordt geschonken, kan bijdragen aan problematisch drinkgedrag.

Wanneer is iemand alcoholieker?

Een alcoholverslaving wordt gekenmerkt door een verlies van controle over het eigen alcoholgebruik. Men drinkt meer dan de aanbevolen hoeveelheid en kan niet meer functioneren zonder alcohol.

Andere signalen van alcoholverslaving zijn:

✔ Geen controle meer over het alcoholgebruik.
✔ Blijven drinken ondanks de negatieve gevolgen.
✔ Afspraken niet nakomen, te laat komen op het werk of afwezig zijn.
✔ Sociaal isolement en eenzaamheid.
✔ Slechte nachtrust en lichamelijke klachten.

Symptomen van iemand met een alcoholprobleem

  • Grey out & Black out: (gedeeltelijke) geheugenstoornis;
  • Grotere tolerantie voor alcohol;
  • Men komt afspraken niet na en komt bijvoorbeeld te laat op werk;
  • Sociale leven wordt steeds kleiner en eenzaamheid groter;
  • Slechte nachtrust.

Symptomen van alcoholverslaving

  • Ontkenning van het alcoholprobleem;
  • Drinken om depressieve gevoelens te laten verdwijnen;
  • Drinken om van afkickverschijnselen als trillen of angst af te komen of om ze te verminderen;
  • Medische problemen;
  • Relationele problemen of familieproblemen.

Van alcoholmisbruik naar alcoholverslaving

Wanneer de grens van alcoholgebruik verschuift naar alcoholmisbruik dan ligt een alcoholprobleem op de loer. Een alcoholverslaving kan snel volwassen vormen aannemen en ontwikkelt zich op drie fronten:

  • Psychisch > ontwikkelen van een onweerstaanbare behoefte aan alcohol;
  • Lichamelijk > ontwikkelen van een steeds hogere tolerantie ten aanzien van alcohol;
  • Sociaal > anders functioneren op werk en in vrije tijd.
1. Psychische gevolgen van alcoholisme

Alcohol bereikt binnen tien minuten de hersenen en verdooft de zenuwen. Hierdoor vallen remmingen weg, neemt het concentratievermogen af en vermindert zelfkritiek. Langdurig alcoholgebruik maakt iemand afhankelijk. Het geheugen koppelt bepaalde situaties aan alcohol, waardoor men steeds opnieuw de drang voelt om te drinken.

2. Lichamelijke gevolgen van alcoholisme

Regelmatig alcoholgebruik verhoogt de tolerantie, waardoor steeds grotere hoeveelheden nodig zijn. Ontwenningsverschijnselen zoals misselijkheid, zweten, angst en slaapproblemen treden vaker op. Om deze symptomen te onderdrukken, grijpt men weer naar alcohol, wat de verslaving in stand houdt.

Korte termijn risico’s:

✔ Kater
✔ Alcoholvergiftiging
✔ Slechte adem en slechte nachtrust
✔ Onveilige seks
✔ Geheugenproblemen (black-out)

Lange termijn risico’s:
✔ Hart- en vaatziekten
✔ Leverziekten zoals cirrose en hepatitis
✔ Kanker (lever, darm, slokdarm, mond)
✔ Hersenbeschadiging (dementie, Korsakov)
✔ Psychische stoornissen en psychoses

3. Sociale gevolgen van alcoholisme

Een alcoholverslaving beïnvloedt niet alleen de verslaafde zelf, maar ook de omgeving. Relaties lijden onder het drankgebruik, sociale contacten verminderen en verantwoordelijkheden worden verwaarloosd. Veel mensen met een alcoholprobleem verliezen hun baan of raken in financiële problemen.

📞 Bel ons op: 03/20 20 880
📧 Mail ons op: info@solutions-belgium.be

Bel ons, wij kunnen jou helpen!

Heb jij een alcoholverslaving of is een dierbare alcohol verslaafd? SolutionS kan helpen en onze medewerkers staan dagelijks voor je klaar tussen 8:30 en 22:00 uur. Neem telefonisch contact met ons op voor meer informatie over alcoholmisbruik en de behandeling van een alcoholverslaving.

📞 Bel ons voor informatie of voor het maken van een afspraak 03/20 20 880

Exclusieve verslavingskliniek in Portugal

Voor wie wil afkicken in een andere omgeving, biedt Portugal een unieke combinatie van rust, zonlicht en professionele zorg. Onze afkickkliniek ligt in een groene, veilige en afgelegen omgeving: dé ideale plek om afstand te nemen van oude gewoontes en je volledig te richten op herstel.

Vraag onze hulp!


  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.