Wat is alcoholverslaving?
Alcoholverslaving, ook wel alcoholisme genoemd, is een progressieve aandoening die meestal geleidelijk ontstaat. Wat begint als af en toe een drankje voor de gezelligheid, kan uitgroeien tot een situatie waarin men steeds vaker drinkt. Uiteindelijk ontdekt de persoon in kwestie dat hij of zij niet meer normaal kan functioneren zonder alcohol en dat er sprake is van een drankprobleem.
Het gedrag wordt steeds meer beïnvloed door alcohol, wat kan leiden tot onder andere plichtsverzuim, verwaarlozing, conflicten en geheugenstoornissen. Alcoholverslaving is de meest voorkomende vorm van verslaving en treft mensen uit alle lagen van de bevolking. Omdat alcohol maatschappelijk breed geaccepteerd is, is het moeilijk om de grens te trekken tussen overmatig alcoholgebruik, problematisch drinken en een daadwerkelijke verslaving. Vaak wordt het risico op verslaving onderschat. Alcoholisme is een sluipende ziekte die kan leiden tot zowel lichamelijk als geestelijk verval en in sommige gevallen zelfs de dood.
Oorzaken en kenmerken alcoholverslaving
Een alcoholverslaving ontstaat door een combinatie van factoren:
- Erfelijkheid: Als verslavingsgedrag in de familie voorkomt, is de kans groter dat iemand op latere leeftijd zelf een alcoholprobleem ontwikkelt.
- Opvoeding: Wie opgroeit in een omgeving waar veel gedronken wordt, heeft een lagere drempel om zelf te beginnen drinken.
- Psychologische factoren: Stress, depressiviteit, onzekerheid en sociale druk kunnen een rol spelen in de ontwikkeling van een alcoholverslaving.
- Tolerantie en gewenning: Regelmatig drinken zorgt ervoor dat het lichaam gewend raakt aan alcohol, waardoor men steeds meer moet drinken om hetzelfde effect te bereiken.
- Sociale omgeving: Een druk sociaal leven, met frequente borrels en etentjes waar alcohol wordt geschonken, kan bijdragen aan problematisch drinkgedrag.
Wanneer is iemand alcoholieker?
Een alcoholverslaving wordt gekenmerkt door een verlies van controle over het eigen alcoholgebruik. Men drinkt meer dan de aanbevolen hoeveelheid en kan niet meer functioneren zonder alcohol.
Andere signalen van alcoholverslaving zijn:
✔ Geen controle meer over het alcoholgebruik.
✔ Blijven drinken ondanks de negatieve gevolgen.
✔ Afspraken niet nakomen, te laat komen op het werk of afwezig zijn.
✔ Sociaal isolement en eenzaamheid.
✔ Slechte nachtrust en lichamelijke klachten.
Symptomen van iemand met een alcoholprobleem
- Grey out & Black out: (gedeeltelijke) geheugenstoornis;
- Grotere tolerantie voor alcohol;
- Men komt afspraken niet na en komt bijvoorbeeld te laat op werk;
- Sociale leven wordt steeds kleiner en eenzaamheid groter;
- Slechte nachtrust.
Symptomen van alcoholverslaving
- Ontkenning van het alcoholprobleem;
- Drinken om depressieve gevoelens te laten verdwijnen;
- Drinken om van afkickverschijnselen als trillen of angst af te komen of om ze te verminderen;
- Medische problemen;
- Relationele problemen of familieproblemen.