03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Hans, 62 jaar, alcohol- en werkverslaafd

Met de kennis van nu denk ik dat de alcohol mij te pakken had vanaf het moment dat ik mijn eerste biertje nam toen ik 18 was, zo’n 44 jaar geleden. Ik heb altijd meer, veel meer gedronken dan de mensen om me heen. Drank gaf mij iets wat ik van nature onvoldoende had; zelfvertrouwen. Met wat drank op kon ik mee komen, deed ik me groter voor dan ik eigenlijk werkelijk was. Ik had een mooie carriĆØre, een rijk en vol leven dat me op vele plaatsen op de wereld bracht. Met een gezin, een lieve vrouw en twee fijne kinderen. Maar wel altijd met de alcohol als mijn beste vriend. Dat ik verslaafd was wilde ik pas toegeven toen ik voor de eerste maal naar de AA ging in 1999. Ik stopte met drinken maar ontwikkelde vrijwel moeiteloos mijn volgende verslaving; werk, werk en werk. Door mateloos te werken kon ik blijven weglopen voor mijn gevoelens, zonder dat ik dat overigens in de gaten had. En als het werk me boven het hoofd groeide kon ik altijd weer terecht bij mijn vriend de alcohol. Dat gebeurde bijna elk jaar wel een keer en soms wel twee of drie keer. Elke keer trok ik me dan aan mijn eigen haren weer uit het moeras en ging ik verder op die heilloze, eenzame weg. Tot ik in juni 2011 een enorme terugval kreeg omdat ik geheel irrationeel dacht dat mijn bedrijf failliet zou gaan. Toen kwam ik in SolutionS Center terecht en pas daar vielen de schellen van mijn ogen. Pas daar begreep ik hoe het 12 Stappen programma bedoeld was. De oprechte Overgave kwam daar in de nacht van 17 op 18 september en pas toen begon ik echt aan mijn Herstel. Er zou heel veel te vertellen zijn over de zwarte periodes in ons leven. Kinderen die geen vader hadden, een vrouw die er altijd alleen voor stond en in een depressie belandde door mijn gedrag, terwijl ik zelf steeds dieper wegzonk in eenzaamheid en allerlei irreĆ«le angsten.

Maar ik wil het liever over de toekomst hebben, want we hebben gemerkt en beleefd dat Herstel werkelijk mogelijk is. Als je je leven maar anders, heel anders organiseert. De zaak – waarvan ik lang gedacht had dat het mijn baby was – heb ik van de hand gedaan. Mijn vrouw heeft ruim een jaar nadat ik uit SolutionS kwam haar baan opgezegd, omdat ook zij toen voldoende vertrouwen had om te durven geloven in een nieuwe toekomst, samen. We hebben vervolgens ons huis verhuurd en in de verkoop gezet en zijn samen op zoek gegaan naar een nieuwe toekomst op het Franse platteland. Niet wetende hoe die er uit zou zien, maar wel met voldoende vertrouwen dat er Ć©Ć©n zou zijn. In oktober 2012 hebben we ons huis in Frankrijk gekocht, en in november 2012 werd het idee van ā€˜Herstellerij de Eenvoudā€™ geboren. In samenspraak met counselor Pieter Mooren van SolutionS besloten we dat we onze ervaringen van ā€˜een leven in herstelā€™ heel graag wilden delen met andere verslaafden in herstel en hun partners en kinderen. We hebben toen het huis en de tuinen met boomgaard er omheen opgeknapt en klaar gemaakt voor haar nieuwe bestemming: een pleisterplaats voor herstellenden op zoek naar een nieuw perspectief op een ander leven, een leven zonder middelengebruik. In mei 2013 kwamen Jolande en Jeffrey van LEF Magazine langs en zij maakten een prachtige reportage die in augustus verscheen. ā€œHerstellen als God in Frankrijkā€, en dat doen we nog steeds. Wijzelf, en met ons onze gasten en onze zoon, die hier nu 4 maanden bij ons is om zich te bezinnen op zijn leven. Zijn leven dat ook zo getekend is door mijn verslaafdengedrag.

Ik ben dankbaar voor deze tweede kans, die ik in Nederland welhaast zeker niet gekregen zou hebben. Het is alsof we vanaf september 2011 in een andere flow terecht zijn gekomen, alsof het allemaal zo heeft moeten lopen. Bij ons in de buurt barst het bijna van de spiritualiteit. Dat maakt onze ontdekkingsreis in een nieuw leven heel bijzonder. Er gaan deuren open naar andere horizonnen waarvan we het bestaan niet eens vermoedden. Stoppen met gebruiken, niet meer weglopen voor je gevoelens, of het nu door alcohol, werk, drugs, sex of een eetstoornis komt, is Ć©Ć©n ding. Maar aanvaarden dat het leven een reis op weg naar thuiskomen bij jezelf is, is een ander ding.
Hier in de rust, ruimte en stilte van de Auvergne met haar weilanden, bossen, meren, heuvels en vooral haar pure mensen, doet mij in ieder geval heel erg beseffen dat het AA programma bovenal een spiritueel programma is. Dat we die gift van een nieuw leven alleen maar kunnen behouden door deze dĆ³Ć³r te geven. ā€˜Delen is vermenigvuldigenā€™ is een waarheid als een ā€˜Charolaisā€™ koe .

Het is nu bijna mei 2014, we hebben al 37 gasten gehad, en die stroom zwelt aan. Niet dat ons leven alleen maar rozengeur en maneschijn is. Uiteraard kennen wij ook onze tegenslagen en onderlinge spanningen, maar we bewegen mee op de stroom van het leven. In het vertrouwen dat het wel goed zal komen. We willen onze ervaringen graag delen met lotgenoten; herstellenden, hun partners en kinderen. Gewoon om te laten zien en doen ervaren dat er Hoop is.

Vandaar dat we in juli en augustus hier voor iedereen toegankelijke vakantieweken organiseren. Iedereen is welkom onder drie voorwaarden; niet gebruiken, respect voor elkaar en de handen uit de mouwen. Op onze website (www.de-eenvoud.com) en de Facebook pagina van de Herstellerij komt binnenkort meer informatie en bij SolutionS kennen ze ons ook. Heel graag tot ziens!!

Vraag onze hulp!


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.