03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Drugsverslaving

SolutionS Belgium / Verslavingen / Drugsverslaving

Een drugsverslaving is een ernstig probleem met grote gevolgen voor zowel de verslaafde als voor zijn of haar omgeving. Er is sprake van een drugsprobleem wanneer de middelen niet meer recreatief gebruikt (kunnen) worden en het drugsgebruik iemands sociale leven beheerst en de relatie met naasten, de sportprestaties of de hobbyÔÇÖs gaat be├»nvloeden.

Soorten drugs

Drugs kunnen grofweg in drie categorie├źn worden ingedeeld:

  • Verdovende middelen; zoals hero├»ne, morfine en opium
  • Stimulerende middelen; zoals coca├»ne en amfetamine
  • Hallucinerende middelen; XTC, GHB, LSD en paddoÔÇÖs

De drug cannabis (wiet, hasj, marihuana) heeft meerdere effecten tegelijkertijd en kan zowel verdovend als hallucinerend werken. Met name wiet is een zeer onderschatte drug. Zowel in termen van de werking ervan als in termen van de fysieke en psychische schade die deze drug kan veroorzaken. Cannabis is bij veelvuldig gebruik net zo gevaarlijk als harddrugs.

Van recreatief gebruik naar drugsverslaving

Het duurt vaak lang voordat iemand realiseert dat recreatief drugsgebruik is omgeslagen naar obsessief gebruik, afhankelijkheid of een drugsverslaving. Elke keer neemt men zich voor dat dit keer de laatste keer was, maar steeds komt het moment dat men toch weer toegeeft aan drugs. Dit heeft niets met zwakte te maken. Verslaving wordt namelijk aanschouwd als een hersenziekte die zich kenmerkt door controleverlies, grenzeloosheid en mateloosheid. Net als bij andere verslavingen is toegeven dat er sprake is van een drugsverslaving een grote overwinning. Pas dan kan men beginnen met de drugsverslaving te overwinnen.

Ontkenning van een drugsprobleem

Vaak wordt een drugsprobleem lange tijd ontkend. De verslaafde denkt namelijk dat hij of zij elk moment kan stoppen met drugs gebruiken. Meestal worden er goede voornemens gemaakt ten aanzien van minderen of stoppen, waarvan vervolgens niets terecht komt. Een drugsprobleem of drugsverslaving wordt lang verzwegen en verdoezeld. Tot het moment komt dat de verslaafde of zijn of haar naaste omgeving realiseert dat het zo echt niet langer gaat. SolutionS wordt regelmatig benaderd door bezorgde partners, ouders of familieleden en hun gevoel van onmacht is vaak schrijnend. Naasten stellen ons vragen zoals: ÔÇťMijn partner gebruikt stiekem drugs, wat kan ik doen?ÔÇŁ. Zij willen hun verslaafde dierbare graag helpen, maar weten vaak niet hoe. Op onze speciale pagina voor naasten vind je daarom meer informatie over hoe je iemand met een drugsverslaving kunt helpen. Aarzel ook niet om ons te bellen voor vragen, tips, vrijblijvende informatie of gewoon een luisterend oor!

Drugsverslaving in de hogere sociale klassen

Een verslaving aan drugs komt in alle sociale klassen voor. SolutionS behandelt veel mensen met een cocaïneverslaving uit de hogere sociale klassen. Dit betreft veelal mensen die de lat voor zichzelf erg hoog leggen. Er worden in onze maatschappij steeds hogere eisen gesteld. De snelheid waarmee moet worden geschakeld, de moordende competitie zowel binnen als buiten bedrijven, de economische spanningen en strijd aan de top leiden vaak tot stress- en burn-out verschijnselen waarvoor een uitweg wordt gezocht. Men denkt uitweg te vinden in het regelmatig gebruiken van drugs.

Gevolgen van drugsverslaving

Cocaïne kan ernstige gevolgen hebben. Ook wiet kan blijvend hersenletsel veroorzaken.

Voorbeelden van lichamelijke gevolgen van drugsgebruik zijn:

  • Langdurig drugsgebruik verandert de werking van de hersenen. Drugsgebruik zorgt voor enorme pieken in de neurotransmitter dopamine en daarmee voor overstimulatie van het beloningscentrum in de hersenen. Als gevolg hiervan treedt er tolerantie op en moet een drugsverslaafde steeds meer drugs gebruiken om de euforische roes weer te voelen.
  • Coca├»negebruik kan serieuze hart- en hersenproblemen veroorzaken, zoals hartritmestoornissen, hartstilstand, hartinfarct, hartverlamming of een herseninfarct.
  • Door het snuiven van speed en coca├»ne kan het neusslijmvlies ge├»rriteerd en beschadigd raken. Het snuiven kan ontstekingen en bloedneuzen veroorzaken. Bij langdurig coca├»negebruik kan het neustussenschot helemaal verdwijnen.
  • XTC- en speedgebruik kunnen leiden tot knarsetanden, waardoor gebitsslijtage ontstaat. Ook verminderen deze drugs de aanmaak van speeksel, waardoor het risico op cari├źs groter wordt.
  • Speed verhoogt de hartslag en bloeddruk en het risico op hartritmestoornissen.
  • Veel coca├»negebruikers ontwikkelen chronische longaandoeningen, zoals COPD.

Hulp bij een drugsverslaving

Heb jij een drugsverslaving of is een dierbare verslaafd aan drugs? SolutionS kan jou helpen. Neem vandaag nog telefonisch contact met ons op. Wij staan dagelijks voor je klaar tussen 8:30 en 22:00 uur en voorzien je graag van meer informatie over de verslaving aan drugs en de behandeling van een drugsverslaving.

Vraag onze hulp!


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.