03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Waarom is verslaving een hersenziekte?

Verslaving is een ziekte van de hersenen. Verslaving maakt geen onderscheid naar geslacht, intelligentie, huidskleur of sociale status. Een verslaving kan erfelijk zijn, maar kan ook ontstaan onder druk van de omgeving of door bepaalde gebeurtenissen. Er zijn veel verschillende soorten van verslaving.

Bij het ontstaan van verslaving zijn verschillende delen van de hersenen betrokken:

  • Het zogenaamde beloningscentrum; dit centrum in de hersenen zorgt ervoor dat je je lekker voelt.
  • Het geheugen; het geheugen zorgt ervoor dat je positieve ervaringen herinnert.
  • De ‘nieuwe’ hersenen; een deel van de ‘nieuwe’ hersenen zorgt ervoor dat niet meteen toegegeven wordt aan allerlei verlangens.

Bij mensen met een risico op verslaving en bij verslaafden zelf functioneren deze delen van de hersenen anders of minder goed. Ook bepaalde medicijnen kunnen op deze delen van de hersenen ingrijpen.

Het beloningscentrum

Het beloningscentrum in de hersenen zorgt ervoor dat bepaalde gedragingen met een prettig gevoel beloond worden. Dit zijn vooral gedragingen die voor het voortbestaan van de soort van belang zijn zoals eten en seksuele activiteit. Het beloningscentrum zit in middenhersenen. De middenhersenen zijn ook betrokken bij instincten, verlangens, dorst en hongergevoel, maar ook bij emoties zoals woede en angst.

Alcohol en drugs zijn in staat om het beloningscentrum op een zeer krachtige manier te prikkelen. Om die reden ga je je na gebruik van dit soort stoffen lekker voelen.

Dopamine

Dopamine is ├ę├ęn van de signaalstoffen (neurotransmitter), die in de hersenen voorkomen. Het beloningscentrum wordt geprikkeld door dopamine. De meeste drugs zorgen ervoor dat dopamine op een directe of op een indirecte manier afgegeven wordt. De afgegeven dopamine wordt opgevangen door zogenaamde dopamine receptoren in het beloningscentrum en zorgen voor een ‘lekker’ gevoel.

Genen

Nu kan een bepaald gen ervoor zorgen dat er minder dopaminereceptoren zijn. Het beloningscentrum functioneert dan minder goed waardoor iemand minder goed in staat is te genieten. Bij een minder goed functionerend beloningscentrum zal het gebruik van drugs bij de betrokken persoon een zeer krachtige en positieve ervaring opleveren. Hierdoor zijn zij vatbaarder voor verslaving. Deze genetische structuur is erfelijk bepaald.

Afname receptoren door frequent gebruik

Maar er is nog iets. Door frequent gebruik van drugs neemt het aantal dopamine receptoren af. Hierdoor zal meer gebruikt moeten worden om het oorspronkelijke effect nog te kunnen voelen. Zo kan langdurig gebruik blijvende veranderingen in het brein veroorzaken. Er zijn dus twee redenen waarom verslaafden minder dopamine receptoren hebben: genetisch en door het voortdurende gebruik van drugs.

Het geheugen

Het positieve gevoel na gebruik (en de omstandigheden waaronder dit gebruik plaatsvond) wordt door de middenhersenen in het geheugen opgeslagen. Het vormen zeer krachtige herinneringen die later een sterke trek of verlangen kunnen oproepen. Hierdoor ligt terugval in gebruik op de loer. De impact van de herinnering aan druggebruik wordt door de middenhersenen opgeslagen, op dat moment verandert er iets in de hersenen.

De nieuwe hersenen

De nieuwe hersenen of wel de neocortex vormen het rationele deel van de hersenen. Dit deel van de hersenen heeft tot taak de conflicten tussen verlangens (verlangen naar het effect en de roes van drugs of bepaalde handelingen) en het verstand (ik moet morgen werken) anderzijds in goede banen te leiden. De middenhersenen zullen willen toegeven aan dit verlangen. De nieuwe hersenen zullen dit willen voorkomen. Bij verslaafden functioneren de nieuwe hersenen minder goed.

Conclusie

Door een minder goed functionerend beloningssysteem (voor een deel genetisch bepaald) en minder mogelijkheden om verlangens te sturen/te onderdrukken zijn mensen vatbaarder voor verslaving. Bovendien veranderen door het gebruik de hersenen: er komen minder dopaminereceptoren en er ontstaan krachtige herinneringen. Door deze veranderingen in de hersenen raakt iemand nog vatbaarder.

Vraag onze hulp!


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.