03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Familie bij de behandeling van verslaafden betrekken is van cruciaal belang

Familieleden zijn vaak de stille slachtoffers van verslaving. De schade kan variëren van jarenlange stress (“War-zone”) tot spontane miskramen aan toe. Zij zijn degenen die het hardst getroffen worden door de gevolgen van de verslaving van een familielid. Om deze reden biedt SolutionS de familieleden en overige direct betrokkenen een programma aan waarbij educatie over verslaving, systeemgesprekken, het verzorgen van lotgenoten groepen en een zeer intensieve familiedag centraal staan. Dit programma heeft onder meer tot doel om de familieleden steun te bieden, een completer beeld te verschaffen van de ziekte verslaving en te helpen bij het herstellen van de gebroken relaties binnen het gezin.

Ontkenning: Veel familieleden willen niet geloven of toegeven dat de persoon die ze met zo veel liefde verzorgen een probleem met verslaving heeft. Deze ontkenning is kenmerkend voor de ziekte verslaving, niet alleen voor de verslaafde, maar ook voor de familie. Het maakt niet uit hoeveel de mensen om hen heen de problemen als gevolg van de verslaving merken, zij slagen er nog steeds in deze om een of andere manier te negeren. Dit kan vaak leiden tot een gebroken gezin als de verslaving in ernst toeneemt met alle gevolgen van dien.

Verschillende rollen: Elk gezinslid vervult een karakteristieke rol in het leven van een verslaafde. De meeste familieleden realiseren zich niet welke invloed die gezinsrol in het herstel van een de verslaafde kan hebben. Soms is deze rol positief van aard, maar er zijn ook momenten waarop de rollen die de familie op zich neemt negatief zijn. Hierdoor is de relatie tussen familieleden en verslaving zo ingewikkeld. Degenen die vaak echt geloven dat wat ze doen echt het beste is voor hun verslaafde geliefde bemerken uiteindelijk dat hun acties en houding eigenlijk een negatief effect hebben.

“Enablers”: Sommige familieleden kunnen ervoor kiezen om “Enablers” te zijn. De familie faciliteert de verslaving door het betalen van rekeningen, het communiceren met een werkgever over de reden waarom de verslaafde niet kan werken, of het verzinnen van excuses om niet op bezoek te hoeven gaan bij vrienden of familie. Helaas, terwijl de familie echt gelooft dat ze helpen, zal de verslaafde blijven weigeren om de negatieve gevolgen van de verslaving onder ogen te zien en uiteindelijk zal de familie moe van het puinruimen het opgeven.

Wederzijdse afhankelijkheid: Een andere rol die familieleden vaak spelen is de rol van wederzijds afhankelijke. Het wederzijds afhankelijke familielid zal zich schuldig voelen over verslavingsprobleem van hun geliefde. Zij kunnen het gevoel hebben dat ze niet genoeg hebben gedaan om hen te helpen te herstellen of ze kunnen zelfs van mening zijn dat de verslaving hun schuld is.

Veranderen van de familierollen kan het verschil maken: Het is net zo belangrijk voor de familieleden van verslaafden als voor de verslaafde zelf om hulp te zoeken. Een verslaving beschadigt en vernietigt familierelaties. De genezing binnen de familie kan niet beginnen tot er hulp voor het gehele gezin wordt gevraagd en geboden. Pro-actief de verschillende familie rollen rondom de verslaafde aanpakken luidt het devies. Het bewust kiezen voor hulp bij het (her)vinden van je ware zelf, gefaciliteerd door een familie georiënteerde behandeling van verslaving, is de eerste stap op weg naar de genezing van de familieleden.

Daan Deenik
Psycholoog SolutionS

Vraag onze hulp!


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.