03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Hans, 45 jaar, eigenaar van een handelsfirma

Hoe alles weer goed kwam…
Medio 1995, ik was toen 36 jaar oud, was ik herstellende van een overspannenheid/overwerktheid toen helaas de basis van alcoholgebruik werd gelegd. De psycholoog met wie ik een aantal gesprekken gevoerd had, vertelde mij dat het over het algemeen wel hielp om eens een borrel te nemen als je gedeprimeerd bent. Ik heb dit toen geprobeerd en het werkte wel, hoewel ik er niet echt gelukkig mee was. Ik wist wel dat alcoholisme op de loer lag. Ik heb het onder controle weten te houden de daarop volgende jaren. Maar ik had er nooit mee moeten experimenteren! Bij vlagen nam ik meer dan goed was, vooral als de spanning erg opliep. De angst dat ik psychisch zou terugvallen was groot. Deze angst is wel verminderd, maar eigenlijk continu latent aanwezig gebleven. Totdat in 2003 de situatie langzaam ging escaleren.

De handelsfirma die ik in 1995 overnam van mijn vader deed een groot beroep op mijn verantwoordelijkheidsgevoel. Met veel inzet en energie heb ik de zaak verder uitgebouwd. Ook mijn gezin was in die zin een belasting. Mijn vrouw en vier kinderen stonden en staan op de eerste plaats. Ik voelde de verantwoordelijkheid als een zware last. Wij kregen de kinderen ook nog eens snel op elkaar. We lieten een mooi huis bouwen en de business groeide door. En als het nu eens wat minder gaat? En als ik mijn doelstelling niet haal? Ik vroeg het mij dikwijls af en ik kon die gedachte niet aan. De spanning steeg geleidelijk. Ik begon eraan te wennen om af en toe wijn of bier te drinken om de stress te verlichten. Ik was bang dat ik gezin en zaak niet zou trekken. Begin 2003 diende zich uitputtingsverschijnselen aan in de vorm van een “burn-out”. Ik ben doorgegaan met werken. Dit moest ook omdat ik de achterliggende jaren nogal wat personeelsproblemen had en zelf herhaaldelijk extra hard er tegenaan moest. In 2003 lukte het om een goede en betrouwbare rechterhand te vinden zodat ikzelf rustiger aan kon doen. De ontspanning die toen optrad kon ik feitelijk niet aan. Dit lijkt vreemd, maar ik was nogal gewend aan problemen en veel zelf doen. Dit werkte bij mij de burn-out in de hand. Vanwege perfectionisme, verantwoordelijkheidsgevoel en jarenlange hoge werkdruk. Ook het element van goed willen presteren lag eraan ten grondslag.

In mijn jeugd was hiervoor al de basis gelegd. Mijn vader stelde hoge eisen aan mij (en mijn broers) en hij was niet gauw tevreden. Daar komt bij dat mijn vader niet in staat was om mij te complimenteren, waar best reden voor was. Dit alles heeft er bij mij toe geleid dat het alcoholgebruik alcoholMISbruik werd. Het gezin ging eronder lijden, ik maakte onnodig ruzie met mijn vrouw en ook de firma had niet veel meer aan mij. Ik zat thuis, verveelde mij en nam teveel wijn, bier of sherry in. Kortom, het liep uit de hand. Precies op het goede moment kwam SolutionS in beeld. Hoewel ik overvallen werd met de aangedragen oplossing en ik tegensputterde om de hulp te aanvaarden, kwam ik uiteindelijk in een Engelse kliniek terecht.

Daar heb ik een maand doorgebracht en mezelf hervonden. Ik begreep dat ik mijn gevoelens moest gaan beschrijven en beter moest leren begrijpen. Aanvankelijk leek het mij vreemd, maar ik zag in dat het goed was! Emoties uiten is niet mijn sterkste kant. In Engeland ging ik dit inzien. Al met al een prima verblijf daar. Ik zou het een ieder, voor wie het nodig zou zijn, aanraden!

Hoewel het nog best wel eens moeilijk is om de aandrang, om op moeilijke momenten “iets” te nemen, te weerstaan, lukt het heel goed om sober te blijven. Dit mede dankzij het team van SolutionS!! Een goed en adequaat team van ervaringsdeskundigen en goed op-geleide medewerkers/sters. Met dank! Het resultaat is persoonlijk herstel; herintegratie in het gezin en opnieuw de leider van de BV. Ik ben niets verloren en dagelijks tel ik mijn zegeningen.

Ik heb geleerd om in 24 uur per dag te denken. Dus elke dag sober is er weer één erbij. Ook de “Hogere Macht”, voor mij betekent dit de “God van de Bijbel”, is mijn steun en hulp op moeilijke momenten. Daardoor is er rust en vertrouwen. Mijn gevoelens kan ik nu onder ogen zien terwijl ik ze voorheen trachtte “weg te drinken”. Ik kan deze gevoelens nu accepteren en er iets mee te doen. Ik weet inmiddels dat ik een hoog-gevoelige persoonlijkheid heb en dus voor specifieke situaties of omstandigheden gevoelig ben. Hierdoor ben ik extra kwetsbaar. Door er goed mee om te gaan kan ik die kwetsbaarheid ook positief inzetten. Ik koester en omarm elk positief facet van het leven. Het heden vergeleken met ca. een half jaar geleden is een verschil tussen dag en nacht. Ik kies voor het licht, nuchterheid en perspectief. Om nog maar niet te spreken over gezondheid. Ik kan nog steeds terecht bij de mensen van SolutionS. Bellen kan dag en nacht en ook de meetings eens per twee weken zijn behulpzaam. Ik heb natuurlijk baat bij de support van mijn vrouw, kinderen, familie en vrienden. Ik ben niets kwijtgeraakt. Dat is bijzonder, maar geen verdienste van mijzelf. In deze lijn ga ik door. Dus……hoe alles weer goed kwam.

Vraag onze hulp!


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.