03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Van een verslaafd hart naar een coherent hart

Enkele weken geleden ving ik op zondagmiddag een glimp op van een televisieprogramma over meditatie. Een serene monnik met een tevreden glimlach vertelde over de resultaten van zijn meditatie training. Op de achtergrond was een beeldscherm te zien waarop een voor mij bekende meting werd vertoond, een meting van de coherentiescores van de monnik terwijl hij mediteerde. De monnik vertelde vol trots dat hij eindelijk aan zijn studenten kon laten zien dat zijn methode werkt. Dat het zenuwstelsel daadwerkelijk in balans kan worden gebracht door zijn meditatie vorm en dat hij dit nu wetenschappelijk kon aantonen. Ik zag een mooie dans van traditionele wijsheid gecombineerd met overtuigend wetenschappelijke bewijsvoering.

Als verslavingscounselor en psycholoog binnen SolutionS kreeg ik de mogelijkheid om een training te volgen tot hartcoherentie trainer. Nu, 2 jaar later zie ik de resultaten van deze training nog dagelijks terug in mijn eigen leven en binnen SolutionS. In de training leerde ik via een biofeedbacksysteem (voor uitleg en filmpjes over hartcoherentie en de kracht van positieve emoties zie: www.heartmathbenelux.com) dat ik hart-brein synchronisatie / psychofysiologisch evenwicht (coherentie) kon bereiken door middel van simpele technieken: hartfocus, hartademhaling en het oproepen van positieve emoties (hartgevoel). Aangesloten op een laptop via een oor sensor merkte ik dat ik mijn hartritmevariabiliteit (een belangrijke bepaler voor coherentie) zelf kon bijsturen door verdiept en gelijkmatig rond de vijf seconden in- EN uit te ademen. Wanneer het me lukte om dit enkele minuten vol te houden kon ik nog hogere coherentie scores bereiken middels het oproepen (via alle zintuigen) van een positieve emotie. Ik merkte, keer op keer, dat ik in relatief korte tijd mijn ÔÇśzijnstoestandÔÇÖ had verbeterd, dat ik me rustiger voelde en een meer positieve, creatieve kijk had op de problemen en de uitdagingen in mijn leven. Ik was direct enthousiast en wilde niets liever dan deze kennis uitdragen naar mijn verslaafde cli├źnten, personen waarvan ik wist dat ze veel baat zouden hebben bij een techniek die ze zelf, thuis, achter de pc, in de auto, tijdens een pauze, konden inslijten, om zo rust en een meer positieve ÔÇśzijnstoestandÔÇÖ te bereiken en daarmee de verslaving, of de ongezonde reacties op het verslaafde gedrag, minder toegang te geven.

The Big Picture

De theorie vertelt dat iemand die coherent is beter in staat is om ’the big picture’ te zien, dat de verschillende breindelen beter samenwerken. Bij het ervaren van veel stress is vaak het tegenovergestelde waar; de breindelen werken nauwelijks samen en men reageert voornamelijk vanuit de primitieve breindelen (fight/flight/freeze reactie). Dit is wat ik dagelijks ervaar.
Tijdens mijn werk word ik regelmatig geconfronteerd met stressvolle situaties. Ik werk in een omgeving waar stress de normaalste zaak van de wereld is. Verslaafden en hun familie ademen letterlijk en figuurlijk stress wanneer ik ze aan het begin van het traject ontmoet. De communicatie tussen hart en brein van mijn cli├źnten verloopt meestal niet synchroon, het gaspedaal van het autonome zenuwstelsel is vaak overactief, de rem is onderontwikkeld en negatieve of vlakke emoties voeren de bovenhand. Hartcoherentie apparatuur geeft me nu een middel om de stress inzichtelijk te maken, het biedt me de mogelijkheid om direct verandering te laten ervaren. Daarnaast maak ik mijn cli├źnten minder afhankelijk van mij als behandelaar door ze iets te geven waar ze zelf, in hun eigen omgeving, mee aan de slag kunnen.

Hartcoherentie training is een combinatie van:

  • Biofeedback op het hartritme
  • Ademhalings- en ontspanningstraining
  • Coaching
  • Cognitieve gedragstherapie
  • Mindfulness
  • Acceptance and Commitment Therapie (ACT)
  • Positieve psychologie
  • NLP

Het 12 Stappen Model

Binnen SolutionS staan we achter het 12 Stappen Model, dat zijn effectiviteit bewezen heeft. Binnen deze filosofie streven we na om ons behandelaanbod zo ‘up to date’ mogelijk te houden. Hartcoherentie valt binnen deze criteria en past goed binnen de taal van ons programma: “Keep it simple!”.
Hartcoherentie is geen ‘God in a box’. Wanneer je bereidt bent om het echt een kans te geven, helpt het je bij het vinden van de kalme opgewekte monnik in jezelf. Deze personificatie van een ÔÇśzijnstoestandÔÇÖ in jou die er altijd is geweest en er altijd zal zijn, hoe gering ook, heb je hard nodig op het moment dat je het moedige besluit hebt genomen om te stoppen met je zelfdestructieve gedrag.
Hartcoherentie is emotionele- en fysiologische fitness. Het is een training die je verbindt met het ervaren van compassie voor jezelf en voor anderen in plaats van met je verslaving.

Coherente groet,

Counselor/psycholoog SolutionS

Vraag onze hulp!


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.