03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Vader van: Frank, verslaafd aan drugs, alcohol en gamen

Onze zoon Frank is sinds zijn 18e jaar verslaafd aan drugs (voornamelijk wiet), alcohol en gamen. Hij kwam tot niets meer, geen school en/of werk. Alle initiatieven mislukten en hij leefde voornamelijk ’s nachts en sliep overdag. Hij is nu 23 jaar oud.

Zijn verslaving was voor ons niet zo moeilijk te herkennen. Wij hebben allebei in de psychiatrie gewerkt, waar alcohol en drugs vaak een rol speelde. We zagen Frank er langzaam ingroeien. En het dieptepunt was bereikt toen wij ’s nachts gebeld werden omdat Frank in coma in de binnenstad op de grond lag. We hebben hem toen opgehaald. Hij was totaal van de wereld.

De impact op de familie was zeer groot. Ons gezin bestaat uit vier personen. Frank heeft nog een jongere zus. Vanaf zijn geboorte en daarna in zijn vroege jeugd heeft Frank forse problemen gekend. Aanvankelijk ging het om lichamelijke problemen, later is dat verschoven naar sociale en psychische problemen. Hij heeft altijd de meeste aandacht gekregen binnen het gezin. Later was dat helaas meer gericht op problemen en alles wat mislukte. Vanaf zijn 18e heeft Frank een Wajong-uitkering. Hij ondernam verschillende pogingen tot scholing en arbeidsreïntegratie die allen mislukte. Onze relatie werd steeds ingewikkelder en vol met conflicten. Frank deed ook in huis niets meer en reageerde met woede en soms agressie als hem iets gevraagd werd. Daarnaast raakte hij verzeild in een netwerk van verslaafden en criminelen in Deventer, die ook bij ons over de vloer kwamen. Zijn zus kreeg minder aandacht en de relatie tussen de ouders had er ook onder te lijden. We hadden het erg zwaar, maar dat zag Frank helemaal niet. Hij was volledig op zichzelf en zijn verslavingen gericht.

In juni 2010 escaleerde de situatie en hebben wij Frank onder druk gezet met behulp van een hele goede psychiater van de RIAGG. Hij mocht niet meer thuis blijven, omdat wij de situatie niet meer konden hanteren. Daarnaast wilden wij ook pertinent voorkomen dat hij op straat terecht zou komen. Het was allemaal erg emotioneel en van slapen kwam in die tijd weinig terecht. Frank ging akkoord met een klinische opname. De reguliere GGZ / verslavingszorg bleek helaas geen goede optie. Er was een wachttijd van drie maanden en hij kon tot die tijd opgenomen worden in een opvanghuis in het centrum van Deventer, waar hij van de regen in de drup zou komen. Inmiddels was Frank zijn stemming beneden peil gezonken en vonden wij het zelfs gevaarlijk worden.
Door een familielid werden wij toen gewezen op SolutionS en daar konden wij binnen twee dagen terecht voor een intakegesprek. Dat gesprek was een verademing. Frank en wij hadden direct door dat we dit traject in moesten en de opluchting was helemaal groot toen Frank een week later naar de kliniek in Zuid-Afrika kon. Hij is daar uiteindelijk vier maanden opgenomen geweest.

De behandeling is zeer geslaagd te noemen. Frank is nu 16 maanden clean van alle verslavingen en hij woont met een oude jeugdvriendin een huisje in het centrum. Hij gaat wel eens uit en naar feestjes en hij lijkt weinig moeite te hebben om van de middelen af te blijven. Zijn ambulante begeleiding na Zuid- Afrika wordt afgerond, maar gelukkig is er weer een goede therapeut die hem in de praktische zaken goed begeleid. Hij neemt deel aan een reïntegratieproject en dat lijkt ook goed te gaan. Het is ook opmerkelijk hoe zijn reflectief vermogen vooruit is gegaan na de behandeling bij SolutionS. Steeds duidelijker wordt dat Frank voorlopig afhankelijk blijft van (ambulante) begeleiding, en dan met name in het aanzetten tot actie en het structureren van datgene wat op hem afkomt. De grote winst is natuurlijk dat hij die hulp nu zoekt en accepteert.

Voor ons is het belangrijkste dat wij onze zoon weer terug hebben, dat we contact hebben en samen activiteiten ondernemen. Hij woont op zichzelf en dat doet hij heel goed. En het is nu zo fijn als Frank komt helpen met schilderen in het ouderlijk huis, als zijn vader met hem op de tribune zit bij het voetballen, of als we met z’n allen naar de film gaan. Het hele gezin heeft uiteindelijk veel baat bij de behandeling van Frank gehad.

Vraag onze hulp!


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.